誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Google [Bot] 和 23 位訪客

今年酒節值唔值得去

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

今年酒節值唔值得去

文章發表人 glock 發表於 2018-10-27, 20:19

Wine & Dine 2018

今年酒節值唔值得去 ?

幾年無去
glock
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人

2011-03-03, 08:31

Re: 今年酒節值唔值得去

文章發表人 mtr 發表於 2018-10-27, 21:59

同幾年前比較,食野既選擇、種類同比重多左,飲品及酒類佔比少左。
圖檔
mtr
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2007-04-17, 19:21

文章發表人 mtr 發表於 2018-10-28, 23:01

講多少少。

早幾年明顯較多唔同酒莊既酒,酒價亦豐憸由人。

自從有年係啟德搞之後明顯唔同左,賣熟食或其他食品既 booth 越黎越多,試酒 booth 比重開始少,而且大部份賣酒既檔攤轉賣 party wine。

試酒價錢亦越黎越貴,最初一個token 一杯,貴野2個token,到而家大部份普通既都要兩個token,5 個 token 亦唔少,更可以大膽講,類似以下搵笨柒既 booth 其實唔止一檔:

https://topick.hket.com/article/1526832/

去年他們在美酒佳餚巡禮參展,瞥見比鄰港商將一款德國酒以498元出售,忍不住查該酒在德國售價,發現在超市僅售4.5歐元,換言之,那展商把價錢抬高了逾10倍出售!

可能因旅發局換左負責人 and/or 要遷就自由行口味,而家及將來定位越來越偏向高檔版既美食博覽,爭在幾時再將個定位做 cheap D 令 food and wine expo 都有師奶排頭位去搶一蚊一隻龍蝦而已。
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-10-28, 23:45

今年酒節的新聞焦點竟然係無人機 ... 只能話,DJI drone 係香港不嬲用唔到 fcc mode,頻道唔夠,咁多隻 drone 一齊飛 預左易受干擾,而無人機的位置附近一向多無線訊號干擾 (近軍營 :043: :a013: ),響個度擺檔既朋友或參與酒節既遊人,可能會發覺某些時間,你地部手電顯示收到好強好清既 4G 訊號,但 whatsapp,ig,fb 等通通 load 唔到畫面,要走到去近天星碼頭個邊先收到信息同上網 :043: :maskman:
圖檔
mtr
  頭像

回到 影音 fun 區