誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Google [Bot] 和 10 位訪客

calling MTR

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

calling MTR

文章發表人 9up 發表於 2018-11-04, 15:12

什看西九補選?
我哋有危險我哋會自己負責,條命係我哋自己㗎嘛、「救人係你哋嘅職責」
9up
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2011-11-18, 23:46

Re: calling MTR

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-04, 17:48

陳凱欣贏硬。

九西選民好極端的,堅定建制 or 本土派支持者佔大半,支持傳統、溫和/老鬼飯民的仍有,但人數一路萎縮緊。本土派支持者既人數無大變化,大致就係得番之前支持遊 B ,梁天琦,中出羊子個堆,但佢地有興趣投個 D 候選人在現行機制下已被 DQ 晒,得番基叔、你桌人個堆老餅,佢地寧願唔投票。
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

文章發表人 9up 發表於 2018-11-25, 22:46

今日3号五步一崗,十步一哨。
4号空城計。
5号hea 住做

我3号sure win
我哋有危險我哋會自己負責,條命係我哋自己㗎嘛、「救人係你哋嘅職責」
9up
  頭像

文章發表人 wosoloo 發表於 2018-11-26, 00:00

9up 寫: 今日3号五步一崗,十步一哨。
4号空城計。
5号hea 住做

我3号sure win

重有咁多on9仔 :a013: :a013:
2012新生活之開始.
wosoloo
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2007-10-23, 13:19

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-26, 12:05

小弟呢輪正因被徵召幫陳凱欣拉票,無時間上黎。

講真,李卓人得票比欣姐陣營估計略多,唔係想像中咁多本土派支持者響應網上號召,邊個都唔投。而欣姐個邊,如果昨日唔係成日落雨兼天氣轉冷,可以動員出來投佢一票的選民估計多成萬票,到時李卓人的團隊更加無得賴基叔 "界" 佢票!
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 9up 發表於 2018-11-26, 20:45

想問當初預計阿基有幾多票?
還有玩一次這樣的補選,阿基預計要攞多少錢出來?
李呃人當然有人出錢,但我想知泛民要多少錢埋單? 我當義工唔收錢? 飲飲食食都唔少錢。
9up
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-26, 22:37

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85 ... 4%E9%9B%A3

2016年立法會選舉結果,當時民協譚國僑取得約1.5萬票

https://news.mingpao.com/ins/instantnew ... 3214655328

基叔的民協 "發源地" 和唯一鐵票倉是麗閣村。
附加檔案
最後由 mtr 於 2018-11-26, 22:44 編輯, 總共編輯了 1 次
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-26, 22:37

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85 ... 4%E9%9B%A3

馮檢基:實際得票「冇得預計」​

馮檢基過往曾表示,根據過往於立法會選舉中獲得3萬至6萬票的成績,若以4萬票計算,預算可獲56萬元資助(在立法會選舉中獲得5%以上有效選票的候選人,可以取得每票14元的資助)。不過他後來澄清,以上數字只是用作推算如何籌集約百萬元的選舉經費,實際得票「冇得預計」。
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-26, 22:54

李呃人條數應該無楊岳橋咁多,一球就走唔甩,基叔略比他少。支出分佈比例估計相約。選舉事務處規定經費上限,九龍西係 $1,821,000:

https://theinitium.com/article/20160824 ... gco-money/
附加檔案
最後由 mtr 於 2018-11-26, 23:18 編輯, 總共編輯了 1 次
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-26, 23:05

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85 ... 8%E6%96%BC

早前立法會補選的參選人開支相繼出爐。在九龍西爆冷擊敗立法會前議員姚松炎,成功躋身立法會的民建聯鄭泳舜;今仗花費約138萬元,相關金額獲民建聯全數捐助,自己完全不用掏荷包。

而未能在新界東突圍的區議員方國珊,則花了99萬多元,沒有政黨撐腰的她亦成功籌得超過93萬元。
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 9up 發表於 2018-11-27, 00:25

其實有冇報细數?
9up
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-27, 09:16

9up 寫: 其實有冇報细數?

任何自己正式參選前已經買定比自己辦事處用既物資,或未正式入表參選前以其他身份做宣傳用既物資 (例如話我響做九龍西健康之星代言人時作宣傳用途買落的物資) 可以唔當選舉開支,淨係呢兩項已經有好多野唔當選舉開支報。
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 9up 發表於 2018-11-27, 13:03

選舉經費有上限?
如果李+X 參選西九龍補選
佢比1billion 出来玩
可以嗎。
9up
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-27, 15:30

一直都有 (下文 p.229)

https://www.eac.gov.hk/pdf/legco/2016lc ... ter_16.pdf

9up 寫:選舉經費有上限?
如果李+X 參選西九龍補選
佢比1billion 出来玩
可以嗎。
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-12-03, 09:44

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lif ... 3/58983232

(按:比例代表制係97之前曾鈺成等人堅持要採用嘅,原意係防止民主派贏盡,想不到今天竟成為保衞民主派議席嘅工具,都幾諷刺)。

以九龍西為例,今次投票選民約21.6萬人,投票率44.4%,選民總數約48.7萬人,假設2020有50萬選民嘞,九龍西有6個議席,假設投票率等同2016年係58.3%,投票共29萬人,除以6,每一張名單得4萬8千,可肯定當選。

但建制派鐵票係11萬左右,理論上只能保住三席,泛民,泛民咪有機可乘囉,正是有選未為輸,泛民有比例代表制保護傘,還可以苦撐!
圖檔
mtr
  頭像

下一頁

回到 影音 fun 區