誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 14 位訪客

[長知識] 如果驚生仔無屎忽,可唔可以用基因編輯?

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

[長知識] 如果驚生仔無屎忽,可唔可以用基因編輯?

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-27, 19:31

圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

Re: [長知識] 如果驚生仔無屎忽,可唔可以用基因編輯?

文章發表人 peterso 發表於 2018-11-27, 20:22

:coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-27, 23:14

http://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2580855

... 霍金警告,一旦透過基因改造創造出超級人類,沒進化的人會被淘汰,或變得不重要,另一方面,進化的人則會用不斷增長的速度進步。他擔心有錢人一旦有機會變動子女的DNA,將出現新人種的競賽,恐摧毀一般人的生存。
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-28, 19:05

https://lihkg.com/thread/918664/page/1

人係會扑嘢會繁殖

未完全成長或者未去到某個階段你都唔會知道經改造出嚟嘅人有冇問題

假如改做到一條撚樣好靚仔,表面好健康又好有抵抗力,大把女埋去俾佢扑,大量繁殖

點知最後發現因為佢抵抗力太好,你就成為超級病毒帶菌者,對佢本人係冇傷害,但係就會殺死所有同佢接觸嘅人

最後發展落去只會得返佢一族人,咁係咪好事呢?
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-28, 19:10

https://thestandnews.com/china/%E4%B8%A ... %E8%B2%AC/

「基因手術刀」技術早就存在,但科學家無編輯胚胎的基因,「是全球的生物醫學科學家們不去做、不敢做」,因為「基因手術刀」可能會錯誤編輯其他基因|這脫靶問題(Off-target effects)一直未解決,這類「改造一旦作出活人」,編輯過的基因就會混入人類的基因池,帶來的影響根本無人可以預計,「潘多拉盒子已經打開,我們可能還有一線機會在不可挽回前,關上它。」
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-28, 19:20

https://www.facebook.com/osreadhistory/ ... 9848837874

話說今日睇到一篇報導,指大陸成功創造經過基因修改既嬰兒

修改既基因係CCR5,愛滋病毒就係靠佢感染人體既

首先啦,呢個實驗假既成數極高

其次啦,咁可能有人問,如果實驗成功,以後愛滋病咪可以絕跡囉?

世上邊有咁好既事呀^^

成個故事其實應該由1995年開始講既,而且同香港都有關

話說當年有個史稱「柏林病人」既美國人,佢被確診感染愛滋病,好好彩係第二年香港人何大一發明雞尾酒療法,成功有效抑制愛滋病病毒,於是乎呢條友又成功多活十年

不過呢,世上奇難雜症都好似好鍾意佢咁,佢居然確診患上血癌,只要透過骨髓移植先可以有命,但呢項手術成功率非常低,死唔死其實係賭大細

咁焗住都要做既

於是乎奇跡發生啦,手術成功左,而且愛滋病都好埋

咦?!點解醫血癌會醫好埋愛滋病既?

於是乎就發現,原來捐贈者係帶有CCR5變異既北歐人,呢種變異係北歐只有極少數人帶有,有呢種變異既人呢,基本上對愛滋病可以免疫

於是乎佢就成為人類至今目前唯一一個能完全治愈愛滋病既人,因為佢係2007年於柏林接受手術,所以又叫柏林病人

咁大概2014年左右,新既基因療法就出左黎,透過修改病人自己既免疫細胞,已經可以令病人擺脫雞尾酒療法,但缺點係貴同無辦法作用於骨髓,等人體自產既免疫細胞都帶有變異

當然,如果換骨髓既話,首先係地球擁有變異既人口稀少,無乜可能配對成功,而且死亡率太高,根本無搏既必要,除非病人本身有血癌

所以今次大陸既做法意義係邊呢?

基因療法本來就已經醫緊人,透過修改病人既基因就可以令病人唔需要終身服藥

而何需係小朋友出生之前就修改基因呢?

而且要思考一個問題,一種變異只有某區域極少數人口擁有,其實就證明呢種變異唔會係好既變異,因為其他地方有同一變異既人可能早就死鬼晒

咁CCR5有咩缺陷呢?

原來擁有CCR5變異既人,係會有更大機會感染到西尼羅河病毒,西尼羅河病毒係黃熱病既一種,會透過蚊傳播
咁大概就明白點解只有北歐少數人口有呢種變異
因為其他地方有呢種變異既人俾蚊針完都病鬼死晒嘛!

易中一種黃熱病,可能都會易中其他架喎,可能只係未發現個關聯,唔代表只得一個危機喎

所以件事黎到呢度就非常有趣啦

愛滋病呢,只要上床時有戴套,基本上就可以免疫架啦
當然,如果隻蚊針你個陣隻蚊有戴套,話唔定都可以防止到黃熱病既

咁你認為幫你既性伴或自己戴套容易d呀,定幫隻蚊戴套容易d啦

所以對於未感染愛滋病既人黎講,無擁有CCR5變異明顯比較安全,畢竟中黃熱病既機率遠高愛滋病,而且更難防範
到真係不幸感染愛滋病,都仲有雞尾酒療法同基因療法

所以假若大陸呢條茂利真係做左呢種喪盡天良既事
咁就只能睇下兩位小朋友幾時死於西尼羅河病毒既感染啦

就好似點解華南地區既人有地中海貧血既機率高於北方人

因為地中海貧血基因有助於防止瘧疾定唔知邊種好致命既熱帶病

基本上唔醫既話,係古時華南地區死於熱帶病既機率係遠高於重型地中海貧血症既

所以呢個基因係對抗熱帶病係好基因,但係今日醫學發達既時代,熱帶病好多都唔再係不治之症,咁呢個基因就變成壞基因

所以基因無話全部好全部壞,好多時真係觀點與角度既問題
所以點解歐美等國要禁止基因嬰兒

因為以目前知識黎講,我地無人知道修改基因係創造定規避緊風險
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 smartbb 發表於 2018-11-28, 19:48

mtr 寫: https://thestandnews.com/china/%E4%B8%A ... %E8%B2%AC/

「基因手術刀」技術早就存在,但科學家無編輯胚胎的基因,「是全球的生物醫學科學家們不去做、不敢做」,因為「基因手術刀」可能會錯誤編輯其他基因|這脫靶問題(Off-target effects)一直未解決,這類「改造一旦作出活人」,編輯過的基因就會混入人類的基因池,帶來的影響根本無人可以預計,「潘多拉盒子已經打開,我們可能還有一線機會在不可挽回前,關上它。」

定係冇咁岸鳩做左會認 :question2: :question2: :question2:
smartbb
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2009-05-06, 17:56

文章發表人 mtr 發表於 2018-11-29, 15:13

如果記得 DSE 生物關於 DNA 及染色體的基本教程會睇得明

https://www.facebook.com/story.php?stor ... 9741564688
圖檔
mtr
  頭像

回到 影音 fun 區