誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 69 位訪客

[EMBA] 愛立信股價被腰斬的啟示

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

[EMBA] 愛立信股價被腰斬的啟示

文章發表人 mtr 發表於 2019-10-30, 10:53

https://www.facebook.com/ivanliresearch ... 245907154/

... 原因,當然係出業績啦,當然係業績仆街,停埋派息,調低埋展望啦。點解?5G咯。贏好Q多合約有Q用咩,UBER好多人搭添,但差不多係坐一程蝕一程。

5G,就梗係投資大。另外,加價,就當然加唔到,特別係在中國(你懂的)。BONUS就係之前(原來都三年前)吞咗Alcatel-Lucent(諗起關心妍!)仲未消化晒,斷估都係Goodwill(打撚死都唔叫商譽)減值啦下話。

電訊嘅嘢我其實唔識,但5G就係愛立信,諾基亞同華為玩晒咁滯(所以覺得中國科研冇料到嘅,不妨諗下點解美國要封殺)。

樓下篇文有講,電訊設備商,似乎係死路一條。同你常識唔多符合喎,三間玩,都賺唔到錢?當中就又有政治。肯定嘅係,華為做得好平,性價比極高,根本冇上市,甚至唔係"正常"嘅公司。要同股東交代嘅北歐孖寶,都幾難鬥到平。

另外,5G設備,對電訊商嚟講,都仲係太貴了。電訊商亦唔係十分極之賺錢,否則你一個月唔會畀咁少錢。賣貴啲,電訊商都頂唔住,"唯有幫襯華為"。呢個相信亦唔多唔少係點解咁多國家仲要幫襯華為嘅原因。
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

Re: [EMBA] 愛立信股價被腰斬的啟示

文章發表人 peterso 發表於 2019-10-30, 12:23

:question2:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

Re: [EMBA] 愛立信股價被腰斬的啟示

文章發表人 joe 發表於 2019-10-30, 21:01

:question2: :question2: :question2:
joe
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-03-17, 09:35

回到 影音 fun 區