誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Majestic-12 [Bot] 和 19 位訪客

有呢幾位大小姐姐參加,開始有點期待

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

Re: 有呢幾位大小姐姐參加,開始有點期待

文章發表人 mtr 發表於 2022-04-24, 23:07

頂唔順大台咁剪法,轉睇 Chill Club,見全場坐滿觀眾,有點感動 :042:
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

文章發表人 imcoke 發表於 2022-04-24, 23:14

曾比特成為黑馬大贏家
唱掂,編曲掂,舞台都掂
全場最佳 :great: :great: :great:

超級大輸家
安崎
搞咩呀
搵一首國語歌都算
但真係唔知佢想做咩

:a006: :a006: :a006:
imcoke
Fun區皇室 - 出野大魔王

2013-11-07, 23:34

文章發表人 mtr 發表於 2022-04-24, 23:28

唔明點解搵安崎,THE9 搵條女唱粵語歌梗係搵謝可寅 :biglaugh2: :biglaugh2: :biglaugh2: 如果要較有方言天份及高人氣當然男人頭劉雨昕啦。

https://www.bilibili.com/s/video/BV1Wo4y1S7tS

imcoke 寫: 曾比特成為黑馬大贏家
唱掂,編曲掂,舞台都掂
全場最佳 :great: :great: :great:

超級大輸家
安崎
搞咩呀
搵一首國語歌都算
但真係唔知佢想做咩

:a006: :a006: :a006:
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 imcoke 發表於 2022-04-24, 23:51

年青一輩的
單依純都唔錯
穩定發揮
對著李克勤老師,都無比壓力嚇倒
可以呀

炎明熹也算是小黑馬
全場年紀最少的她,舞台經驗也不多
都可以壓得住個舞台
ok 呀
微博反應都唔錯

毛不易
仍然是穩定發揮
唱法有點改變,為了歌曲
多了很情緒,用力很多,不再是平平淡淡,看透人生似的
但其實他有這個能力,他總是留著不用
說故事的歌曲,也是他的強項
所以少少勝了筆筆
:clap2hands :clap2hands :clap2hands
最後由 imcoke 於 2022-04-25, 00:07 編輯, 總共編輯了 1 次
imcoke

文章發表人 imcoke 發表於 2022-04-24, 23:54

mtr 寫: 大台多年惡習,好大機會剪走晒內地歌手的演出部分,但小弟和大部分連登仔偏偏只想睇內地幾位大小姐姐筆筆、惜君、依純、安崎老師,李健和毛不易老師的演出。康港則只想睇 gigi 和好多年無演出的 sally yeh。

無剪哂
不過剪淨一分鐘之嘛
:biglaugh2: :biglaugh2: :biglaugh2:
imcoke

文章發表人 imcoke 發表於 2022-04-24, 23:57

至於筆筆
整體無大問題
但都無驚喜
平平咁過,大穩陣了
jazz 得來又唔係好jazz
唔夠free ,唔係唔好聽,但係唔到點

對著毛不易,自帶慘情的男人
再唱一首慘情歌,真係......
imcoke

文章發表人 mtr 發表於 2022-04-25, 00:00

好遺憾,據聞林夕、Wyman、周國賢和林家謙填詞的作品因眾所周知的原因不能在這節目翻唱,所以湖南台的選曲局限很大。

Gigi 咁多首參賽及翻唱曲中呢首個人最喜歡,填詞是林夕:

炎明熹 Gigi | 守望麥田
https://www.youtube.com/watch?v=iVgwr7KO9-I
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 imcoke 發表於 2022-04-25, 00:03

魔動閃霸
effect ,花巧野出事

基本上這個舞台是唱功行先,編曲推進
其他花巧野,什麼effect , 編舞咁,到點就ok

佢太多花巧野,都唔知佢想點
distortion 可以做,但唔係成個a段都係
:a003: :a003: :a003:
最後由 imcoke 於 2022-04-25, 00:18 編輯, 總共編輯了 1 次
imcoke

文章發表人 imcoke 發表於 2022-04-25, 00:06

mtr 寫: 好遺憾,據聞林夕、Wyman、周國賢和林家謙填詞的作品因眾所周知的原因不能在這節目翻唱,所以湖南台的選曲局限很大。

Gigi 咁多首參賽及翻唱曲中呢首個人最喜歡,填詞是林夕:

炎明熹 Gigi | 守望麥田
https://www.youtube.com/watch?v=iVgwr7KO9-I

有聽過這個情況
不過起碼林夕好多歌係各大國內音樂平台都未下架
而且林夕近期都無咩講野
以內娛的情況
穩陣來說,首輪無林夕的歌都正常既
imcoke

文章發表人 imcoke 發表於 2022-04-25, 00:13

tvx 版除左剪到舊舊咁之外
仲有好多問題

調色好怪,以tvx editor 調色功力來說,有好多畫面好似夾硬調到光的,而且有偏色情況
有時偏紅,有時偏白
bitrate 好低,解像度一定無1080i , 好過540, 但又未到720 咁
怪怪的

畫面好弱啦

音質就都算ok,可接受
imcoke

文章發表人 mtr 發表於 2022-04-25, 00:20

上年在珠海看湖南台的音綜如 "乘風破浪的姐姐",只要舞台像今晚咁黑底背景 d 燈好覺打到偏紅,但戶外音樂會例如 "時光音樂會" 無呢樣怪怪感覺,估計是湖南台自己的問題。Bitrate 一定係 txb 的轉播出事,內地或上網睇清好多。

imcoke 寫: tvx 版除左剪到舊舊咁之外
仲有好多問題

調色好怪,以tvx editor 調色功力來說,有好多畫面好似夾硬調到光的,而且有偏色情況
有時偏紅,有時偏白
bitrate 好低,解像度一定無1080i , 好過540, 但又未到720 咁
怪怪的

畫面好弱啦

音質就都算ok,可接受
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 imcoke 發表於 2022-04-25, 00:27

其實tvx 播過咁多中國外國劇,節目
其轉碼調色能力一向都有保證

但係這個節目調出來真嚇死人
:063: :063: :063:
imcoke

文章發表人 mtr 發表於 2022-04-25, 00:29

呢三首歌照計唔會在 "聲生不息" 出現,但應是近三年網上最多人翻唱/busking 會唱的港樂:

莫文蔚 - 呼吸有害
https://www.youtube.com/watch?v=OTdG2EB1f4I

MC 張天賦 - 記憶棉
https://www.youtube.com/watch?v=YZPFbnk_RS0

鄭欣宜 / 鄭欣宜 x Serrini - 先哭為敬
https://www.youtube.com/watch?v=QWrJcWx8KnM
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2022-04-25, 00:43

據聞遲 d 有佢地:

谷婭溦 - 聲夢系的 "寶藏歌手",本身就是湖南妹,湖南才應是她發光發亮的地方
https://www.youtube.com/watch?v=s9mus9XMEmc

糖妹 - 其實佢可以擺脫翻版陳慧嫻的唱腔,自成一格
https://www.youtube.com/watch?v=2J8a5ZMqin4
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2022-04-25, 00:54

非鏡粉,但今晚睇到呢幕有點驚喜 :clap2hands :clap2hands :clap2hands

https://www.youtube.com/watch?v=GkP-7C1NIBs
圖檔
mtr
  頭像

上一頁下一頁

回到 影音 fun 區