誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 19 位訪客

30-32" LCD

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

30-32" LCD

文章發表人 newbie 發表於 2004-11-28, 12:52

請問有無平價30”-32”LCD介紹,主要用來睇TV,最好萬五以下,壞左唔使恨,心目中有ComeOn, Packet Bell和ViewSonic,不只此等貨色如何?已有Z3睇DVD,所以LCD最緊要慳位和平,各位爸打有無索野介紹。謝謝。

:a013:
newbie
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-23, 06:16

文章發表人 小小Pat 發表於 2004-11-28, 13:11

Syntax 30" $11980!(旺電見過現金有95折)
雙tuner、DVI對應HDCP三年保四、五年七折!要乜有乜
細細聲:某 :a008: 豬心網友都買左!
:great: :great: :great: :great: :great:
我是Lx90後!
小小Pat
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:32

文章發表人 decco 發表於 2004-11-28, 13:33

係唔係果個今個月又買相機又買手機又買.....多到不能盡錄果個呀... :a008: :a008: :a008: :drink1: :drink1: :drink1:
decco
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-11-25, 18:07

文章發表人 SKA 發表於 2004-11-28, 13:43

小小Pat 寫:Syntax 30" $11980!(旺電見過現金有95折)
雙tuner、DVI對應HDCP三年保四、五年七折!要乜有乜
細細聲:某 :a008: 豬心網友都買左!
:great: :great: :great: :great: :great:

豬心網友, 快D出嚟見人 :048:
圖檔
圖檔圖檔圖檔
圖檔
男兒天職保家眷,頂唔倒都要頂 :on_press: :on_press: :on_press:
SKA
  頭像

2004-11-19, 23:31

文章發表人 newbie 發表於 2004-11-28, 18:00

請問這部雞的Spec是甚麼?
newbie
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2004-11-28, 18:30

Syntax LT30HV 30 in. LCD HDTV-Ready TV Specifications :
Flat Panel Type LCD
Screen Size 30 inch
Digital TV Standard HDTV Monitor / HDTV-Ready
Display Resolution 1280 x 720 pixels
Display Capabilities
Display Format 720p (HDTV), 1080i (HDTV), 480p (EDTV)
Digital TV Standard HDTV Monitor / HDTV-Ready - Requires separate receiver to view HDTV signals.
Built-in Tuner PAL, NTSC
Aspect Ratio 4:3 Enhanced, 16:9
Remote Control
Remote Control Standard
Image Quality
Comb Filter 3DYC / 3D Digital
Display Resolution 1280 x 720 pixels
Brightness 500 cd/m�
Viewing Angle 170 �
Adjustable Color Temperature Without Adjustable Color Temperature
Audio Features
Audio Type Virtual Surround
MTS Stereo With MTS Stereo
Audio Leveler Without Audio Leveler
Secondary Audio Programming (SAP) With SAP
Technical Features
Picture in Picture With PIP
Parental Control V-Chip
Sleep Timer With Sleep Timer
Energy Star Compliant Energy Star Compliant
Connectors
Rear Input Connectors 1 x RS-232C, Audio (RCA) x 4, DVI x 1, Composite x 1, Component x 2, S-Video x 1
Headphone Jack With Headphone Jack
Screen Text
OSD Languages Spanish, Italian, Franch, German, English
Speakers
Number of Speakers 2 Speakers
Speaker Power 2 x 10 Watt
Dimensions
Width 35.04 in.
Depth 5.2 in.
Height 21.97 in.
Weight 39.69 lb.

:063: :063: :063: :063: :063: :063:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 發表於 2004-11-28, 19:27

PETER SO,我都有依個問題呀,我諗住聖誕前買投影機,但係本身有部29"係到,屋企人有要睇電視.所以想買部30"lcd tv俾佢地.但係部lcd tv(sharp or philip)仲貴過部projector,所以想問下知唔知依部lcd tv睇電視表現如何???thx

同埋想問下個位有z3既兄弟,我昨天睇左ae700 vs z3,感覺係z3好d,detail d同冇咁多紋.暗位好d,但又真係冇ae700咁光(藍天白雲,水著).佢地話z3得350流明左右,而ae0700有500流明.如用z3要high gain d 既幕.咁想問os pure mate II+係幾多gain架.夾os好d定谷池呀.

仲有你地覺得邊部好d?

一年前想買z2,但z2多事,ae500靚d但冇lensshift.到ae700有lensshift但有多事同埋唔可以"機高幕低".一心諗住z3,又可以自己吹,又比z2靚左,但又唔夠光.都唔知點好.我個人鍾意z3多d,咁有d咩方法補救z3呀.

thx a lot :048:

Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-11-26, 01:28

文章發表人 peterso 發表於 2004-11-28, 20:34

聰大大,

我無呢部 lcd 呀, 我用緊部 sharp, 好似 racing 買咗...

我覺得 panasonic 應該好D, 不過用唔用高 gain 幕除咗睇部機外, 重要睇睇投幾多吋畫面同觀賞環境夠唔夠黑, OS 好似得 0.9 gain, 投大少少畫面有D難度 :063: :063: :063: :063:
peterso
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 Taihung 發表於 2004-11-28, 21:27

玩得投影就要預埋搞黑環境,否則投進出黎畫面必打折扣,除非必需用Len Shift功能,如果唔係可以考慮三菱HC900,質素相對地比LCD Z2,Z3高 :a012: :a012: :a012:
Taihung
  頭像

2004-11-22, 18:24

文章發表人 發表於 2004-11-29, 00:04

我個廳熄左燈完全伸手不見5指架,係全黑架.
同埋我諗住投80"呀,咁os得唔得呀?kikuchi又幾多gain呢?stewart又好鬼貴.

racing兄,你部lcd tv睇tv得唔得呀?我上年同你買左幾條canare,不過條色差仲未有幾會用, :042: .當時你又未有hdmi/dvi,遲d同你買hdmi後都唔知點算(依家藏左條色差,S,黃金dvi).如果我條黃金dvi加個頭轉hdmi係唔係一定唔得呢.?

racing兄,得閒就出份lcd tv報告啦,我諗好多人想知.thx a lot. :038:

Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 小小Pat 發表於 2004-11-29, 00:22

同埋我諗住投80"呀,咁os得唔得呀?
0.8 Gain配HC900 perfect!

kikuchi又幾多gain呢?
White Mat Advance 0.85
Threatre Gray 1.6
Gray Mat Advance 0.8

:great: :great: :great: :great:
我是Lx90後!
小小Pat
  頭像

2004-11-16, 16:32

文章發表人 Racingboy 發表於 2004-11-29, 02:14

聰 寫:我個廳熄左燈完全伸手不見5指架,係全黑架.
同埋我諗住投80"呀,咁os得唔得呀?kikuchi又幾多gain呢?stewart又好鬼貴.

racing兄,你部lcd tv睇tv得唔得呀?我上年同你買左幾條canare,不過條色差仲未有幾會用, :042: .當時你又未有hdmi/dvi,遲d同你買hdmi後都唔知點算(依家藏左條色差,S,黃金dvi).如果我條黃金dvi加個頭轉hdmi係唔係一定唔得呢.?

racing兄,得閒就出份lcd tv報告啦,我諗好多人想知.thx a lot. :038:

聰大大,
OS PURE II PLUS 難然只得 0.8 GAIN,而且係根據上一代唔錯嘅質數再改良出黎,而且今時今日的投影機咁高劉明度,所以無需太擔心呢 :048:

以下是小弟2002對 OS PURE II 的小小個人評價,你只係參考吧了,最後你扑鎚的時候,你最好自己親身到 AV SHOP 比較一吓 :eusa_dance:

★★★★★日期: 2002年11月28日

o華!正呀!小弟主要o黎,

都係想睇o下Marantz部價值七萬多元(廠方公報)o既新款VP-12S2 + OS 新款o既 Pure Mat II 投影幕。

o尼次我精o刺!一入去,立即霸番個靚位先,工作人員小小o既一輪介紹部新款VP-12S2之後,去片!

一開始就整隻唔知係乜o野o既西洋式o既宮廷式片種比我o地睇,我諗o尼段戲,

可以試比我o地睇到畫面o既彩色係o既o甘豐富同幾實淨o下!

跟住o既另一好戲"餓狗
附加檔案
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 發表於 2004-11-29, 02:38

唔該哂.thx :048:

Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 newbie 發表於 2004-11-29, 22:18

Racing 兄:

請問那店有demo?
:a013:
newbie
  頭像

回到 影音 fun 區