誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Google [Bot] 和 21 位訪客

般新屋, 買 PLASMA

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

般新屋, 買 PLASMA

文章發表人 芝士波 發表於 2004-11-30, 09:13

各位大佬, 小弟就o黎般新屋, 家中兒子只得一歲, 個廰空間唔係太多, 所以想買部 plasma, 可以用少 d 空間, 心想 42" 可能大過頭, 所以而家我睇中o左 hitachi 新 model (7800TA), 37" 都只係 $34xxx, 但 pioneer 又有新 model, 但好似得 43", 我只係睇過 hitachi, 都幾靚.
昨晚睇報紙見到中原同 SONY 做緊 promotion, 42" model 送 dvd recorder, 而 sony 又出o左新 model 係 37".
另一方面 pioneer 43" 新 model 又好似幾好咁喎.....不過 43" 應該大o個頭.
唔知各位大佬又覺得呢幾隻 plasma 好唔好呢, 又或者有乜 suggestion 俾到小弟呢, thanks!!!
仲有呀, 我呢幾日見到個價o既上落都幾大, 37" 一時做 $34xxx, 一時又 $30xxx - $31xxx. 有冇人知邊度買平 d 呀?
講開新屋裝修, 小弟打算 wall mount 部 plasma, 而掛 plasma o個邊牆而家係一度門, 咁我打算將度門唔要, 再起番牆o黎掛 plasma, 你知啦, 裝修有好 q 多o野整, 咁我應該等裝到咩地步先至叫 d 師傅上o黎裝部 plasma 呢?
芝士波
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-30, 09:05

文章發表人 皇馬廿三 發表於 2004-11-30, 09:43

廳有幾大?37吋重掛牆會否太細呀? :a013:
皇馬廿三
Fun區 - 揸Fit人

2004-11-22, 23:12

文章發表人 皇馬廿三 發表於 2004-11-30, 09:48

CRT 32吋放
皇馬廿三

文章發表人 史史 發表於 2004-11-30, 10:04

唔使諗,Pioneer PHP435-HDG!!!!!!

:great: :great: :great: :great: :great:
*****我最 LIKE 的囡囡*****

圖檔圖檔
史史
  頭像

2004-11-23, 06:54

文章發表人 皇馬廿三 發表於 2004-11-30, 10:21

史史 寫:唔使諗,Pioneer PHP435-HDG!!!!!!

:great: :great: :great: :great: :great:

Pioneer :a012: :a012: but 人
皇馬廿三

文章發表人 芝士波 發表於 2004-11-30, 10:21

個廳幾大? 兩面牆相約 6-7 呎都應該有.

選擇掛牆係因為家中小兒子真係好多手, 再加上佢只係得o個一歲, 廢事有意外 la....

但如果選擇 42/43 吋 model, 我驚真係會太大, 仲有, 37" 個 pixel pitch 比 42" 少, 而 resolution 37" 及 42" 都係 1024 x 1024, 咁睇好似 37" 個畫汁會靚少少咁喎.......

Pioneer o個部 43" (HDG) 邊度有 demo 睇? 我見到都好似係 old model ....

Please advise, Thanks a lot!
芝士波
  頭像

文章發表人 silver_chariot 發表於 2004-11-30, 10:26

Agree with 皇馬廿三. CRT is best! Sony KV-HR series! :great:
silver_chariot
  頭像

2004-11-23, 08:31

文章發表人 皇馬廿三 發表於 2004-11-30, 10:27

6-7 呎?咁計埋sofa咪得5-6呎?咁37好喇!投影就唔同,60吋都重得!
皇馬廿三

文章發表人 史史 發表於 2004-11-30, 10:27

芝士波 寫:個廳幾大? 兩面牆相約 6-7 呎都應該有.

選擇掛牆係因為家中小兒子真係好多手, 再加上佢只係得o個一歲, 廢事有意外 la....

但如果選擇 42/43 吋 model, 我驚真係會太大, 仲有, 37" 個 pixel pitch 比 42" 少, 而 resolution 37" 及 42" 都係 1024 x 1024, 咁睇好似 37" 個畫汁會靚少少咁喎.......

Pioneer o個部 43" (HDG) 邊度有 demo 睇? 我見到都好似係 old model ....

6 - 7 呎就 32" 都夠晒啦。因為連 sofa 得番三呎幾........ :a006:

Pioneer 個 demo,友誠七樓同十樓都有 :a012:
*****我最 LIKE 的囡囡*****

圖檔圖檔
史史
  頭像

2004-11-23, 06:54

文章發表人 芝士波 發表於 2004-11-30, 10:29

嘩!!! :a005: 你o地都 reply 得好很快喎, 真係要多謝你o地幾位先!!! :a012:
芝士波
  頭像

文章發表人 皇馬廿三 發表於 2004-11-30, 10:31

silver_chariot 寫:Agree with 皇馬廿三. CRT is best! Sony KV-HR series! :great:

我諗佢驚部TV壓親仔仔
皇馬廿三

文章發表人 皇馬廿三 發表於 2004-11-30, 10:34

6 - 7 呎,32吋CRT fit 哂! :a012: :a012: :a012:
皇馬廿三

文章發表人 芝士波 發表於 2004-11-30, 10:38

[quote="皇馬廿三"]CRT 32吋放
芝士波
  頭像

文章發表人 matthew 發表於 2004-11-30, 11:25

史史 寫:
芝士波 寫:個廳幾大? 兩面牆相約 6-7 呎都應該有.

6 - 7 呎就 32" 都夠晒啦。因為連 sofa 得番三呎幾........ :a006:

Pioneer 個 demo,友誠七樓同十樓都有 :a012:

6-7 呎廰43"plasma太大啦,crt係好,不過機身有一定厚度,會令到個廰變短,
不如30"or32" lcd啦, 價錢唔太貴,呎寸又適中,仲可以玩720p
:048: :048: :048:
matthew
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2004-11-27, 12:33

文章發表人 芝士波 發表於 2004-11-30, 11:36

matthew 寫:6-7 呎廰43"plasma太大啦,crt係好,不過機身有一定厚度,會令到個廰變短,
不如30"or32" lcd啦, 價錢唔太貴,呎寸又適中,仲可以玩720p
:048: :048: :048:

我自己就 prefer 37" 多 d, 因為我比較個 size, 32" 同 37" 感覺上 37" 都只係大少少而 $$ 又唔係相差太多.

o係呢, 請問到時我用番我而家部 htpc 用 dvi 直入, 咁係唔係睇 dvd 可以出到 720p or 1080i 呢? 因為部 hitachi plasma o既 resolution 係 1024 x 1024, 咁我係唔係用 powerstrip set 番 1024 x 1024 就可以呢?
芝士波
  頭像

下一頁

回到 影音 fun 區