誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 11 位訪客

[跪求請教] 閃燈後變色

歡迎各位攝影 fans 齊齊吹水

[跪求請教] 閃燈後變色

文章發表人 laputa 發表於 2014-02-19, 16:15

室內天花上有d五顏六色彩帶掛飾或油色, 閃燈打上天花後, 影出d人面膚色都染色咁, 好似, 天花掛上有紅色布帶, 人面膚色就帶紅紅地顏色, 如要用閃燈, 應點做先可影出正常膚色呢/解決呢場景問題呢?
人生有幾多個十年!

修合無人見
存心有天知
laputa
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2006-02-16, 16:35

Re: [跪求請教] 閃燈後變色

文章發表人 Celica 發表於 2014-02-19, 22:46

唔打bounce用其他器具幫助直打,
如果可以定到位就set支燈腳頭上打.

咁得唔得 :question2: :question2:
圖檔 圖檔
Celica
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2006-03-23, 03:08

文章發表人 laputa 發表於 2014-02-20, 09:26

Celica 寫: 唔打bounce用其他器具幫助直打,

小朋友生日會, d活潑小朋友周圍走, 唔可以set定燈位 :ebsmile:

試過直打+柔光罩唔bounce, 係無染色, 但d相就硬賓賓, 唔自然咁 :unhappy:
人生有幾多個十年!

修合無人見
存心有天知
laputa
  頭像

文章發表人 Celica 發表於 2014-02-20, 11:57

laputa 寫:

小朋友生日會, d活潑小朋友周圍走, 唔可以set定燈位 :ebsmile:

試過直打+柔光罩唔bounce, 係無染色, 但d相就硬賓賓, 唔自然咁 :unhappy:

影細路bday都有D經驗,
snap shot都係推iso,團體照就會set燈.
如果必須要加lighting一係換隻更大size柔光罩或者上定焦鏡一手揸機一手用Led補光.
圖檔 圖檔
Celica
  頭像

2006-03-23, 03:08

文章發表人 laputa 發表於 2014-02-20, 23:35

Celica 寫:
laputa 寫:

影細路bday都有D經驗,
snap shot都係推iso,團體照就會set燈.
如果必須要加lighting一係換隻更大size柔光罩或者上定焦鏡一手揸機一手用Led補光.

:sorry: :sorry: :sorry:

:011: :011: :011:
人生有幾多個十年!

修合無人見
存心有天知
laputa
  頭像

回到 攝影 fun 區