誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 10 位訪客

我的數碼攝影路..

歡迎各位攝影fans post 自己曾經擁有過、仲用緊或者好鬼想買既;夢幻器材, 最好可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正, 未必要相, 齋講都得!

文章發表人 射擊人 發表於 2005-07-22, 02:01

Dlok 寫:唔好食燒鵝住!要出野啦! :a010: 要等多幾日 ...... ?

其實D2x不知不覺已經返咗泥成個幾2個月...

陪我拍攝咗過千張滑水相..

不過到最近先至比較掌握得好一D...

始終LBcast(D2h)同CMOS(D2x)係有唔同嘅特性...

就算個Body一樣,

D2x對攝影者嘅攝影技巧要求會嚴苛一D..

1200萬像之下, 以前好多攝影技巧嘅不足之處就會纖毫畢現..

得出一D令人難堪嘅影相...

我起初接觸佢嘅時候就崁入前所未有嘅迷思...

1200萬像嘅相機,細緻晝質乜唔係必然架咩?

答案係:

原如攝影時一切都處理得相當正確, D2x會比你一D好攝人嘅影像, 不過稍有小小失誤就, 影像過失就會完完全全曝露出泥...

相當難受.... :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
最後由 射擊人 於 2005-07-22, 12:22 編輯, 總共編輯了 1 次
射擊人
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:46

文章發表人 Steady 發表於 2005-07-22, 10:02

頭位 :gagag: :gagag:
Steady
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-25, 23:09

文章發表人 peterso 發表於 2005-07-22, 11:18

:what: :what: :what: :what: :what: :what:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 frankiemore 發表於 2005-07-22, 11:34

:devil: :clap2hands :clap2hands
懶理別人的事了...

My Album:
www.fotop.net/frankiemore
frankiemore
  頭像

2005-03-15, 18:56

文章發表人 chowchow 發表於 2005-07-22, 11:39

好在我毛買d2x :007: :007: :007:

實情係買唔起 :042: :042: :042:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 michaelmak 發表於 2005-07-22, 12:09

射擊人 寫:
Dlok 寫:唔好食燒鵝住!要出野啦! :a010: 要等多幾日 ...... ?

其實D2x不知不覺已經返咗泥成個幾2個月...

陪我拍懾咗過千張滑水相..

不過到最近先至比較掌握得好一D...

始終LBcast(D2h)同CMOS(D2x)係有唔同嘅特性...

就算個Body一樣,

D2x對攝影者嘅攝影技巧要求會嚴苛一D..

1200萬像之下, 以前好多攝影技巧嘅不足之處就會纖毫畢現..

得出一D令人難堪嘅影相...

我起初接觸佢嘅時候就崁入前所未有嘅迷思...

1200萬像嘅相機,細緻晝質乜唔係必然架咩?

答案係:

原如攝影時一切都處理得相當正確, D2x會比你一D好攝人嘅影像, 不過稍有小小失誤就, 影像過失就會完完全全曝露出泥...

相當難受.... :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

就作為対自己的磨練 :a002:
michaelmak
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-11-23, 17:49

文章發表人 射擊人 發表於 2005-07-22, 12:33

peterso 寫::what: :what: :what: :what: :what: :what:

乜你唔覺自己D相成像有D差過以前咩 :a013:

:005: :005: :005: :005: :005: :005:

(我覺... 真心嘅... :043: )
射擊人
  頭像

2004-11-16, 16:46

文章發表人 peterso 發表於 2005-07-22, 14:38

射擊人 寫:
peterso 寫::what: :what: :what: :what: :what: :what:

:005: :005: :005: :005: :005: :005:

一定好過 D70, WB 準好多, sharp 好多 :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:
peterso
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 michaelmak 發表於 2005-07-22, 14:47

peterso 寫:
射擊人 寫:

一定好過 D70, WB 準好多, sharp 好多 :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:

我都系由D70過渡2x
感覚吾到射兄的感受
因2x正過70好Q多 :inlove2:
michaelmak
  頭像

2004-11-23, 17:49

文章發表人 frankiemore 發表於 2005-07-22, 14:52

michaelmak 寫:
peterso 寫:
射擊人 寫:

我都系由D70過渡2x
感覚吾到射兄的感受

...可能部機吾夾你...射兄...
放下神兵...等我征服佢
懶理別人的事了...

My Album:
www.fotop.net/frankiemore
frankiemore
  頭像

2005-03-15, 18:56

文章發表人 avpez 發表於 2005-07-23, 00:05

frankiemore 寫:
peterso 寫:
射擊人 寫:

我都系由D70過渡2x
感覚吾到射兄的感受

...可能部機吾夾你...射兄...
放下神兵...等我征服佢

係囉...D2H 襯你多d.. :gagag: :gagag: :whistling:
sc用到冇問題wow...你同D2H天生就係一對...sc會讓路比你地.. :005: :005: :whistling:
To Be Or Not To Be, That Is The Question.
AVPEZ - 皮禮士 - Audio Video Photography EZ - Easy :041: :whistling:
In memory of my dog - Lesile : http://www.petsfuneral.com.hk/pet/lesile :042: :045:

圖檔
圖檔
avpez
  頭像

2004-11-24, 03:06

文章發表人 小BB 發表於 2005-07-23, 08:15

peterso 寫:
射擊人 寫:

我都系由D70過渡2x
感覚吾到射兄的感受

D2X性能好過D70好多,不過真係需要一段時間掌握。
圖檔
小BB
  頭像

2004-11-20, 19:50

文章發表人 Raymond Wan 發表於 2005-07-24, 12:55

原如攝影時一切都處理得相當正確, D2x會比你一D好攝人嘅影像, 不過稍有小小失誤就, 影像過失就會完完全全曝露出泥... 相當難受

:a012: :a012: :great: :great:

學到嘢: 高級机要配高手及其技術

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry:
Have 100% Fun on Sharing AV & HiFi Subjects and Knowledge
圖檔
My Subconscious M&K Combos
圖檔圖檔圖檔圖檔
Welcome to My AV World: Home Theatre
Raymond Wan
  頭像

2004-11-22, 21:08

文章發表人 tommystd 發表於 2005-08-05, 22:32

射擊人既流歲月,太感人 :a002:
tommystd
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-12-23, 12:14

文章發表人 Racingboy 發表於 2005-08-23, 21:06

射擊人 寫:
peterso 寫:
射擊人 寫:
小BB 寫:咁你有咩心得呀? :lightbulb:

仲未有具體方案...

反復沉思中...

:010: :010: :010: :010:

不如撻支85mm1.4泥沖喜吓好喎... :a004: :a004: :a004:

乳留 + 粒的..ok :063: :063: :063: :063: :048: :048: :048:

着住雨褸影粒的....

成像會Sharp.D咩!?

:hypno: :hypno: :hypno:

:modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
  頭像

2004-11-16, 16:13

上一頁下一頁

回到 攝影器材-私房菜