誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 6 位訪客

全港首場 ONKYO TX-SR803 AV AMP Show(07/OCT/05)又有報告喇

昔日活動精華

文章發表人 peterso 發表於 2005-10-08, 14:34

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

知你出到我唔帶機 la...拎到我成隻 wowo 咁 :confused: :confused: :confused: :confused:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 JM 發表於 2005-10-08, 14:41

辛苦哂皮旦,小小Pat 及 布吉係敢拍拍相 :clap2hands :clap2hands :clap2hands
小弟不材;幫不上 :a002: :a002: :a002:
JM
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-06-16, 00:33

文章發表人 chowchow 發表於 2005-10-08, 14:58

JM 寫:辛苦哂皮旦,小小Pat 及 布吉係敢拍拍相 :clap2hands :clap2hands :clap2hands
小弟不材;幫不上 :a002: :a002: :a002:

小弟不材;幫不上 x 2 :selfpun: :selfpun: :selfpun:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 goalkeeper 發表於 2005-10-08, 15:44

最衰泥唔到 :045: :045: :045: :045: :045: :045: :045: :045: :045: :045: :045: :045: :045: :045: :045: :045:
goalkeeper
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-23, 20:04

文章發表人 wmmokk 發表於 2005-10-08, 19:16

最衰冇得去 :045: :045: :045: :045: :045:
wmmokk
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-04-05, 10:08

文章發表人 JM 發表於 2005-10-08, 23:16

睇完試片,我買咗佢地 :confused: :confused: :confused:
附加檔案
JM
  頭像

2005-06-16, 00:33

文章發表人 仕嘉 發表於 2005-10-09, 04:25

cheuk yu爸爸 寫:演員及畫汁都靚絕全場o既'千柸不醉'! :hypno:
(嚴正聲明 : 恥奶某君個人獨特見解,笨不代表其他在場AV100Fun兄弟立場)!! :coldsweat2:

圖檔

無嘢講...天碟!!! :great:
勉強中.....
圖檔
圖檔I believe I can fly...I believe I can touch the sky...
圖檔
圖檔
仕嘉
  頭像

2005-08-17, 18:46

文章發表人 chowchow 發表於 2005-10-09, 10:48

仕嘉 寫:
cheuk yu爸爸 寫:演員及畫汁都靚絕全場o既'千柸不醉'! :hypno:
(嚴正聲明 : 恥奶某君個人獨特見解,笨不代表其他在場AV100Fun兄弟立場)!! :coldsweat2:

圖檔

無嘢講...天碟!!! :great:

三連發 :a011: :a011: :a011:
附加檔案
place in hospital.jpg
place in hospital.jpg (32.26 KiB) 被瀏覽 12752 次
accompany you to see doctor.jpg
accompany you to see doctor.jpg (21.63 KiB) 被瀏覽 13001 次
.jpg
.jpg (23.13 KiB) 被瀏覽 12511 次
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 cheuk yu爸爸 發表於 2005-10-09, 23:18

仕嘉 寫:

圖檔

[b][size=200][color=#0000ff]無
圖檔
唔係間唔中有人咁抵得諗出o黎柒o下, 100Fun鞭有咁鳩仙? :048:
cheuk yu爸爸
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2004-11-18, 13:42

文章發表人 初哥 發表於 2005-10-10, 02:19

仕嘉 寫:

圖檔

圖檔
初哥
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 仕嘉 發表於 2005-10-10, 02:22

cheuk yu爸爸 寫:
仕嘉 寫:

圖檔

勉強中.....
圖檔
圖檔I believe I can fly...I believe I can touch the sky...
圖檔
圖檔
仕嘉
  頭像

2005-08-17, 18:46

文章發表人 的士榮 發表於 2005-10-10, 13:25

:038: :038: :038:
聲畫合一, 無錢唔得
的士榮
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-11-24, 18:09

文章發表人 咖喱啡 發表於 2005-10-12, 21:19

:a004: :a004: :a004:
祝AV100Fun各位兄弟, 繼續Fun。Fun。。Fun。。。
咖喱啡
  頭像

2005-10-07, 21:21

文章發表人 Racingboy 發表於 2005-11-07, 23:01

由於早前遠精 :a011: 日本妹 :003: ,而未空寫這小小的點滴,您地可能會問,Racingboy 個 show 過咗咁耐,點解你仲寫報告嘅 :a013: !?

且聽我一一道來 :announce: 當日的情況~~~!

當日當小弟踏入呢間 SHOW ROOM 時,眼見佢接駁住 1套 B&W 7系時,心中替他抹了一額汗 :coldsweat2: ,因為憑小弟用開 B&W (603 & Signature 805) 嘅經驗,B&W 係熟於大食 :eat: 一類嘅喇叭(即係需要有返咁上下控制能力嘅 AMP 去推動 :eusa_wall: ,才能有應有嘅表現 :038: )。

一開始時,ONKYO 派出 FRANKIE 哥介紹 :announce: TX-803 嘅新賣點:

由於基於成本理由,佢取消了香港唔慌多人用嘅 NET-TRUNER(用來上網聽歌),外國多人用就唔知喇 :struggle: !?

取而代之嘅係 2入1出 HDMI 嘅端子 :038:

首先佢係市場上暫時最平(街價大概 HK$7000) 嘅 AV AMP 有 2入1出 HDMI 嘅端子 (我相信機於成本問題,佢係移植自佢大哥 NR-1000 AV AMP,斷估 :question2: 唔會 :dont_agree: 再浪費金錢 :cutcut: :money: :money: :money: 研發另一份電子零件卦)。

在這情形下,我諗佢大哥一樣可以用一條 10m HDMI/HDMI 由 DVD機 到 TX-803 AV AMP,再由佢 :patpat2: 接駁另一條 HDMI/DVI 到投影機 (因為我試過在我屋企用一條 企鵝牌 10m HDMI/HDMI 由 Marantz 7600 & 9500 DVD機 到 Onkyo NR-1000 AV AMP,再由佢 :patpat2: 接駁另一條 企鵝牌 HDMI/DVI 到部參考級嘅 Marantz VP-12S2 投影機,一啲雪花或不正常嘅現像都無出現過 :great:

而 10m HDMI/HDMI + 15m HDMI/DVI 就唔得 :dont_agree2: 喇!但咁嚴苛 :a011: ,我相信 :notinterest: 暫時市場上無 :dont_agree: 部 AV AMP 或 HDMI SELECTOR 可以做到無問題嘅畫面,絕對情有可原 :eusa_clap:

以及處理器易用了一粒新的晶片,聽落又好似勁啲咁 :question2: ,但得唔得,一試便知龍與鳳 :notinterest:

首先播了隻日版 Superbit 功夫六指禽魔一段,好明顯畫面比舊版乾淨 :001: ,而無論低頻嘅力度,易比過往嘅量多,而鈴碎嘅環繞聲,易比過往嘅豐富 :038:

再試皮蛋特登當日買嘅 3區 BATMAN,播放女主角被 BATMAN 所救一段,蝙蝠出場時,後中置嘅音效麻麻,唔係太夠音壓,但我相信在 AV AMP 自動音場設定後,(我時常都有同網兄提及,不要 :dont_agree: 太盡信呢!) 用家必須用自己嘅喜好或經驗,再加太幾個 db,所以這不是問題呢 :modlaugh:

再黎一隻剛剛出爐, SKA 會員成日都話係試機天諜嘅..............千杯不碎 :coldsweat2: ,一播之後,他得到很大的回响,就係............其他出席嘅會員嘅問好 :040:

但到依家我都唔知呢隻試機天諜試乜 :a003: !?

跟手我為了 SKA 會員的安危 :063: ,我馬上拿出一隻 3區 24/96 嘅歌聲魅影出黎保佢嘅性命 :coldsweat2:

主女角雞絲丁 :003: 初試啼聲 :announce: 一段,好明顯你會聽到佢嘅聲線係有高有低嘅,而且易有口水聲及尾音等,再諗一諗 :question2: ,呢部只係一部 HK$7000 嘅 AV AMP,而且在無加任何後級幫手推一正套 B&W 7系,真係收貨有餘 :a012:

主要係小弟當日聽過呢部 TX-803 嘅表現之後,覺得呢部 TX-803 外表樣靚身材正 :a004: ,內函又有 :a012: ,真係值得推介給呢個價位嘅準買家,家陣大家明白點解我興趣想了吧 :049: !?

如果要佢改良嘅,我暫時眼見嘅係佢不能比發燒用家換一些喜歡嘅電源線(例如:MUSIC FOUNDATION (MAS) 影音專用電源線........等等 ,廣告時間:ebsmile: ,自收三件 :selfpun: :selfpun: :selfpun: )!

最後小弟要再次多謝 :sorry: :sorry: :sorry: OnkyoAV100Fun 嘅會員玩這次咁正嘅試聽會;易要多謝 :sorry: :sorry: :sorry: AV双周 給每位出席嘅會員,贈閱一期 AV双周及開 CD 器..........正 :great:

散會後,一行十九幾人一同到尖沙咀某高級酒家食晚飯 :eat: 及吹水 :whistling: ,人生如此,夫復何求呢 :a010:

圖檔

圖檔

圖檔
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 小小Pat 發表於 2005-11-07, 23:18

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry:

過左咁耐仲記得,仲寫得咁祥細!

圖檔
我是Lx90後!
小小Pat
  頭像

2004-11-16, 16:32

上一頁下一頁

回到 過往活動 fun 區