誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 4 位訪客

Ruins 兇蔓纏身......小評 (含內容)

dvd 碟評, CD 碟評, 推介最終歸宿

Ruins 兇蔓纏身......小評 (含內容)

文章發表人 lkljason 發表於 2008-12-08, 10:00

齋聽個戲名以為套戲係講怪獸鰻魚,不過睇真d個蔓字又唔似喎,原來係講植物既蔓籐,心諗無乜好睇姐,之後有朋友推介話套戲都唔錯,好~~一於借黎睇o下至得!

其實呢套戲都走唔出一般驚嚇片既框框,故事係講二pair小情侶既美國遊客去墨西哥旅行,臨走前兩日比人叫左去一個地圖都無既地方探險,o係pat pat痕既環境之下當然去左啦,目的地係一個滿佈晒蔓籐類似金字塔物體既地方,當地既土人見佢地曾經接觸過d蔓籐後就阻止佢地離開,原來果d蔓籐係有生命架,佢地專穩d傷口進入人既身體到,佢地嗜血,又曉學人講野兼扮電話鈴聲裝陷阱黎食人 (扮鈴聲都諗到問你死未),聰明既你應該都估計到往後既劇情係點啦!

睇翻d資料套電影係小說改篇 (聽講套小說Stephen King都大讚推薦,仲獲得2006年十大好書~~~~聽落都好似幾堅) ,講真d蔓籐我就唔覺恐怖o勒,反而套戲既血腥感覺比到我有d恐怖feel,有幾幕我都要睇到穩d手指遮住隻眼黎睇 (你無睇錯係隻,因為當時我o係有睇,不過隔住d手指罅睇感覺好似無咁驚嘛~~)

總結:整齣戲無乜冷場,氣氛亦都唔錯,鍾意睇驚嚇片既朋友值得一睇!
我係lkljason
呢個係我既私人Blog
得閒就入o黎Hair o下啦
http://hk.myblog.yahoo.com/ansonleung29/
lkljason
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-10-12, 10:47

Re: Ruins 兇蔓纏身......小評 (含內容)

文章發表人 thomas449 發表於 2008-12-08, 10:05

:001: :001: :a012: :sorry: :sorry:
thomas449
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-10-11, 01:43

文章發表人 peterso 發表於 2008-12-08, 10:33

:sorry: :sorry: :sorry: :011: :011: :011:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 jk8770 發表於 2008-12-08, 15:16

[quote="lkljason"] [attachment=0]a.jpg[/attachment]

齋聽個戲名以為套戲係講怪獸鰻魚,不過睇真d個蔓字又唔似喎,原來係講植物既蔓籐,心諗無乜好睇姐,之後有朋友推介話套戲都唔錯,好~~一於借黎睇o下至得!

其實呢套戲都走唔出一般驚嚇片既框框,故事係講二pair小情侶既美國遊客去墨西哥旅行,臨走前兩日比人叫左去一個地圖都無既地方探險,o係pat pat痕既環境之下當然去左啦,目的地係一個滿佈晒蔓籐類似金字塔物體既地方,當地既土人見佢地曾經接觸過d蔓籐後就阻止佢地離開,原來果d蔓籐係有生命架,佢地專穩d傷口進入人既身體到,佢地嗜血,又曉學人講野兼扮電話鈴聲裝陷阱黎食人 (扮鈴聲都諗到問你死未),聰明既你應該都估計到往後既劇情係點啦!

睇翻d資料套電影係小說改篇 (聽講套小說Stephen King都大讚推薦,仲獲得2006年十大好書~~~~聽落都好似幾堅) ,講真d蔓籐我就唔覺恐怖o勒,反而套戲既血腥感覺比到我有d恐怖feel,有幾幕我都要睇到穩d手指遮住隻眼黎睇 (你無睇錯係隻,因為當時我o係有睇,不過隔住d手指罅睇感覺好似無咁驚嘛~~)

總結:整齣戲無乜冷場,氣氛亦都唔錯,鍾意睇驚嚇片既朋友值得一睇![/quote]
"不過隔住d手指罅睇感覺好似無咁驚嘛" - 我老婆睇親驚嚇片都係咁, 佢都係同樣解釋. hehe.
jk8770
  頭像

2008-01-15, 13:57

文章發表人 lkljason 發表於 2008-12-08, 16:16

心理上真係好d架~~XDDDDDD
lkljason
  頭像

2005-10-12, 10:47

回到 CD/DVD 評 Fun 站