誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 16 位訪客

Calling some 學校有心人

昔日活動精華

Re: Calling some 學校有心人

文章發表人 szekt 發表於 2008-12-31, 19:01

Snoopy 寫: 我家以前是做時裝的, 早排搬屋搵到少少布料, 有一個搬屋紙箱咁上下, 又唔係衣服, 都諗唔到可以送俾咩人, 可以俾佢地要來做衫 (我估佢地要自己做衫著)!

但我又諗緊, 俾呢 d 物資佢地, 苖圃又要幫我地安排送上去, 會唔會好麻煩呢? 又唔係咩值錢野, 值唔值得 side 人力物力運上去, 直接捐錢俾佢地響上面買會唔會方便 d?

屋企仲有 d 唔用既野 (e.g. 窗簾布多幅, 唔再著的衣服), 好新淨又唔想掉左佢, 但捐俾佢地, 好似當人堆填區咁, 有 d 唔係幾好意思 :coldsweat2: !

捐去救世軍,小小野都收 :sorry: :sorry: :sorry:
I'm still standing.
szekt
Fun區皇室 - 出野大魔王

2005-01-06, 00:12

文章發表人 chowchow 發表於 2009-01-01, 01:53

Any body call Zeta yet :a013: :a013:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 szekt 發表於 2009-01-01, 11:46

chowchow 寫: Any body call Zeta yet :a013: :a013:

:004:
szekt

文章發表人 MartinTong 發表於 2009-01-01, 11:52

szekt 寫:
chowchow 寫: Any body call Zeta yet :a013: :a013:

:004:

:011: :011: :011:
咪當買個教訓law, 一 d 都吾貴 : 錄自撲克王
:soThanks: :soThanks: :soThanks: :Thanks: :Thanks: :Thanks: :happy: :happy: :happy:

大富豪 寫:
私家飛机展有冇 invitation?
蘇富比拍賣有冇專人跟住?
去馬交一次有冇4-5億 credit?
上次求投資者有冇 invitation?
去 Hermes 有冇 kelly bag 現貨任要?
有冇連相都未睇就去訂部千二萬賓利?
有冇買幽靈之子打孖買(用 cash 紅黑各一)?
有冇去意大利四五十萬訂金線西装?
有冇去意大利十萬訂對鞋..一次訂幾對?
有冇用百幾萬買副敏魚膠食?
有冇用十幾萬買條大黃花煎?'

如果一樣都冇就做富豪做到好失敗

PS 以上全部真人真事..
MartinTong
  頭像

2004-11-23, 21:36

文章發表人 DonDon 發表於 2009-01-01, 13:56

:004: :004: :004:
圖檔
DonDon
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長

2006-01-26, 14:19

文章發表人 Snoopy 發表於 2009-01-01, 17:43

szekt 寫:
Snoopy 寫: 我家以前是做時裝的, 早排搬屋搵到少少布料, 有一個搬屋紙箱咁上下, 又唔係衣服, 都諗唔到可以送俾咩人, 可以俾佢地要來做衫 (我估佢地要自己做衫著)!

但我又諗緊, 俾呢 d 物資佢地, 苖圃又要幫我地安排送上去, 會唔會好麻煩呢? 又唔係咩值錢野, 值唔值得 side 人力物力運上去, 直接捐錢俾佢地響上面買會唔會方便 d?

屋企仲有 d 唔用既野 (e.g. 窗簾布多幅, 唔再著的衣服), 好新淨又唔想掉左佢, 但捐俾佢地, 好似當人堆填區咁, 有 d 唔係幾好意思 :coldsweat2: !

捐去救世軍,小小野都收 :sorry: :sorry: :sorry:

呢度已經係成日捐架喇, 佢地小小野都收, 係因為之前俾人投訴過佢有野拒收! 其實呢 d 慈善團體好慘, 成日俾人當垃圾岡, 總之有野唔要就質俾佢地, 爛既污糟既都照捐, 但求自己好過, 但人地處理呢 d 野係要人手的, 而且 d 野地未必岩用.

佢地有間小店, 會賣人地捐來既物資, 賣到既錢再用來買需要既野. 所以除左衣服之外, 我只會捐 d 比較新淨既野, 有 d 仲連埋盒, 等佢地可以賣得出. 有 d 唔等使野我唔會拎去, 唔想增加人地負擔.

其實最理想係自己上網義賣左 d 二手野, 直接捐返 d 錢出來.
適應唔到, 又著唔到草, 不知點算好! :ohnono: :ohnono: :ohnono:
Snoopy
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2008-07-09, 04:06

文章發表人 鐵心心 發表於 2009-01-01, 20:34

:eusa_clap:
附加檔案
鐵心心
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2008-12-02, 14:26

文章發表人 szekt 發表於 2009-01-01, 22:32

DonDon 寫:

:004: :004: :004:

:clap2hands :clap2hands :clap2hands
szekt

文章發表人 szekt 發表於 2009-01-01, 22:43

Snoopy 寫:
szekt 寫:

呢度已經係成日捐架喇, 佢地小小野都收, 係因為之前俾人投訴過佢有野拒收! 其實呢 d 慈善團體好慘, 成日俾人當垃圾岡, 總之有野唔要就質俾佢地, 爛既污糟既都照捐, 但求自己好過, 但人地處理呢 d 野係要人手的, 而且 d 野地未必岩用.

佢地有間小店, 會賣人地捐來既物資, 賣到既錢再用來買需要既野. 所以除左衣服之外, 我只會捐 d 比較新淨既野, 有 d 仲連埋盒, 等佢地可以賣得出. 有 d 唔等使野我唔會拎去, 唔想增加人地負擔.

其實最理想係自己上網義賣左 d 二手野, 直接捐返 d 錢出來.

捐野俾救世軍有兩個方法。係某D屋村有收集站,或者可以直接送去救世軍商店。好多時公司D sample 都捐去俾佢地賣。係漁灣村果間好多野賣,開係公屋可以俾多D低收入市民買到所需品。我仲見過好多絕版LP。 :038: :038: :038:
szekt

文章發表人 chowchow 發表於 2009-01-02, 01:56

MartinTong 寫: From Zeta

相片是文縣預察行大隊於途中寄回來的, 其中有暖手計劃的圖片, 色彩斑斕, 孩子們穿上手套後笑意更濃, 看得人心都暖了~

對了, 順祝新年快樂! 願大家平安幸福!

圖檔

圖檔

圖檔
chowchow
  頭像

文章發表人 DonDon 發表於 2009-01-02, 10:48

一陣去送貨 :004: :004:
圖檔
DonDon

文章發表人 MartinTong 發表於 2009-01-02, 10:49

DonDon 寫: 一陣去送貨 :004: :004:

:sorry: :sorry: :sorry:
:soThanks: :soThanks: :soThanks: :Thanks: :Thanks: :Thanks: :happy: :happy: :happy:

大富豪 寫:

MartinTong
  頭像

文章發表人 DonDon 發表於 2009-01-02, 10:50

MartinTong 寫:

架車塞唔晒! :a002:
圖檔
DonDon

文章發表人 MartinTong 發表於 2009-01-02, 10:51

DonDon 寫:

蝦仔都塞吾晒

大富豪 寫:

MartinTong
  頭像

文章發表人 chowchow 發表於 2009-01-02, 11:10

DonDon 寫:

蝦仔都塞吾晒

pls take photos :share: :share:
chowchow
  頭像

上一頁下一頁

回到 過往活動 fun 區