誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 2 位訪客

CANON 7D的用後感

歡迎各位攝影fans post 自己曾經擁有過、仲用緊或者好鬼想買既;夢幻器材, 最好可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正, 未必要相, 齋講都得!

CANON 7D的用後感

文章發表人 terrence 發表於 2009-09-28, 15:01

昨日在百記試用過,個人覺得隨左佢唔係全片幅及像數不及5DMarkII之外,整體上都係5DMarkII之上,包括有19 個十字自動對焦點
用上Dual DIGIC 4 連拍每秒 8 張,只係比1仔慢少少,可以做到快、狠、準、這些優勢,對於正使用40D的我,7D肯定係不二之選 :001:
攪到心思思,不過有一點對7D不滿的,就係唔明解點解C記到今時今日都無一部機有多重對焦功能,如果唔係就真係完美
不過5DMarkII同7D定位始終唔同,真係要睇個人喜好及需求,補充一句,以上只係個人意見
附加檔案
terrence
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2008-12-06, 00:50

Re: CANON 7D的用後感

文章發表人 terrence 發表於 2009-09-29, 19:00

terrence 寫: 昨日在百記試用過,個人覺得隨左佢唔係全片幅及像數不及5DMarkII之外,整體上都係5DMarkII之上,包括有19 個十字自動對焦點
用上Dual DIGIC 4 連拍每秒 8 張,只係比1仔慢少少,可以做到快、狠、準、這些優勢,對於正使用40D的我,7D肯定係不二之選 :001:
攪到心思思,不過有一點對7D不滿的,就係唔明解點解C記到今時今日都無一部機有多重對焦功能,如果唔係就真係完美
不過5DMarkII同7D定位始終唔同,真係要睇個人喜好及需求,補充一句,以上只係個人意見

唔好意思,寫錯左字
更正以上:昨日在百記試用過,個人覺得隨左佢唔係全片幅及像數不及5DMarkII之外,整體上都係5DMarkII之上,包括有19 個十字自動對焦點
用上Dual DIGIC 4 連拍每秒 8 張1,只係比1仔慢少少,反應極快,對於正使用40D的我,7D肯定係不二之選
攪到心思思,不過有一點對7D不滿的,就係唔明解點解C記到今時今日都無一部機有多重曝光功能,如果唔係就真係完美
terrence
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 terrence 發表於 2009-09-29, 19:18

差點忘記仲有一樣好重要新增功能,內置無線閃燈引發,真係方便好多 :clap2hands :clap2hands
terrence
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 after60 發表於 2010-12-12, 11:11

"多重對焦功能" => :048:

:048:
after60
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2010-12-12, 10:19

文章發表人 motobee 發表於 2010-12-16, 02:07

terrence 寫: 差點忘記仲有一樣好重要新增功能,內置無線閃燈引發,真係方便好多 :clap2hands :clap2hands

:a004: :a004: :a004: :a004:
motobee
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-26, 13:00

回到 攝影器材-私房菜