誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 16 位訪客

最毒婦人 post,至衰周師奶(麵包制成品系列)

講飲講食, 唔知Budget~

Re: 最毒婦人 post,至衰周師奶(麵包制成品系列)

文章發表人 Eddie Wan 發表於 2011-11-20, 23:48

karencho 寫:
Eddie Wan 寫:
karencho 寫:
helios 寫:
Eddie Wan 寫: 禽晩第二次整包,用正常"吐司" mode,預約今朝9㸃完成,但個包就完全發唔起,好似冇落酵母粉咁,不忿氣再用快速mode試多次,用另一隻酵母粉,但結果一樣,都唔知邊度出左問題。

:coldsweat2: :coldsweat2:

我用正常mode就發得好靚,快速mode就唔夠鬆
你d yeast開左幾耐?

兩隻yeast都係上星期o係City Super 買, 整之前先開。麵粉放左兩星期冇雪藏有冇問題呢?

無問題架, 我自己都係咁放, 一次過買幾包返屋企...就咁放廚房

你隻 yeast 係咩樣? 另外水溫有無問題呢

禽晚預約用下面邊既,今朝再整用上面o個隻,結果差唔多。 水就用蒸餾水出既凍水,唔通唔夠凍? 你問起我又記得第一次整既時侯有預先將水放入雪櫃(不是冰柜)。

其實想問水溫主要影響邊個步驟?事關如果用預約,10個8個鐘o的水都暖哂。

水最主要會影響度個面團, 同埋佢既鬆軟度程度。整麵包,少少問題都好可以影响好大。

我估計,係你既水出問題,蒸餾水機出既凍水未必夠凍,如果室溫高過 25 度,你要用冷水 (5 度),同埋減少 10ml 份量,呢D重點其實說明書都有寫。

如果整基本 toast ,even 係預約 10 個鐘後先出品,佢都係會即刻打左個面團先。。。然後由得部機 standby, 到適當時間先會發酵。。。

為左求證,去文具店買左枝成呎長既水銀溫度計,發覺就算係雪柜(唔係冰格),溫度都有成10度,蒸餾水機亦差無幾。過兩日用5度水再試。
Eddie Wan
Fun區 - 揸Fit人

2006-02-08, 19:45

文章發表人 Eddie Wan 發表於 2011-11-26, 01:50

今晚再試,快速模式:

圖檔

終於發得好高,只係側面有點凹陷,下次減多少少水。

口感比第一次更好,查o的果 Jam,yummy。 :clap2hands

上兩次失敗原因好可能係: 誤將鹽當糖,糖當鹽! :eusa_wall:
Eddie Wan

文章發表人 Alzard 發表於 2011-11-26, 08:27

Eddie Wan 寫: 今晚再試,快速模式:

圖檔

口感比第一次更好,查o的果 Jam,yummy。 :clap2hands

上兩次失敗原因好可能係: 誤將鹽當糖,糖當鹽! :eusa_wall:

咁咪鹹到PK..17g鹽 :a005: :a005: :a005: :a005:
Alzard
Fun區皇室 - 出野大魔王

2007-07-28, 16:49

文章發表人 Eddie Wan 發表於 2011-11-26, 09:08

Alzard 寫:

圖檔

咁咪鹹到PK..17g鹽 :a005: :a005: :a005: :a005:

根本完全失敗,一啖都冇食過.
Eddie Wan

文章發表人 helios 發表於 2011-11-26, 10:43

Alzard 寫:

慢慢試一定得 :love_china:
helios
  頭像

2008-01-14, 17:35

文章發表人 billyla 發表於 2011-11-27, 00:07

the yeast compartment was jam and mixed all yeast into the content even before the program start... worrying and waiting for outcome :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
billyla
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-07-19, 14:38

文章發表人 Alzard 發表於 2011-11-27, 00:10

Alzard 寫:

圖檔

:a005: :a005: :a005: 味都唔試下就掉左?
Alzard

2007-07-28, 16:49

文章發表人 takjac 發表於 2011-11-27, 00:54

billyla 寫: the yeast compartment was jam and mixed all yeast into the content even before the program start... worrying and waiting for outcome :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

係 panasonic 先係分開落者, 其他機全部野一齊落
圖檔

圖檔
takjac
  頭像

2005-10-03, 22:55

文章發表人 billyla 發表於 2011-11-27, 01:09

takjac 寫:
billyla 寫: the yeast compartment was jam and mixed all yeast into the content even before the program start... worrying and waiting for outcome :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

but 真係唔多發得起 :coldsweat2:
billyla
  頭像

文章發表人 takjac 發表於 2011-11-27, 01:13

billyla 寫:
takjac 寫:

用邊隻 yeast?
圖檔

圖檔
takjac
  頭像

2005-10-03, 22:55

文章發表人 billyla 發表於 2011-11-27, 01:21

takjac 寫:
billyla 寫:
takjac 寫:

用邊隻 yeast?

Hovis
billyla
  頭像

文章發表人 Eddie Wan 發表於 2011-11-27, 11:21

Alzard 寫:
Alzard 寫:

圖檔

:a005: :a005: :a005: 味都唔試下就掉左?

Yes.
Eddie Wan

文章發表人 Eddie Wan 發表於 2011-11-27, 11:25

Alzard 寫:
Alzard 寫:

圖檔

Yes.

禽晚都未食完,宵夜:

圖檔
Eddie Wan

文章發表人 hkbear 發表於 2011-11-27, 12:05

Eddie,

你個包好似完全發唔起wor. 我個妹之前整左幾底都係咪, 後尾我俾左我用開的Yeast同粉(二得買既)佢就OK喇, 你可以試試買過的料。

仲有, 佢都係住HFC的。佢之前的水經過個濾水器變左輕微鹼性(我唔知係你地個度的水係咁, 定係佢個濾水器濾完之後變成咁), 但係說明書話唔可以用鹼性既水, 或者你都可以睇下的水有無關係。
hkbear
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2008-02-19, 14:31

文章發表人 Eddie Wan 發表於 2011-11-27, 12:23

hkbear 寫: Eddie,

你個包好似完全發唔起wor. 我個妹之前整左幾底都係咪, 後尾我俾左我用開的Yeast同粉(二得買既)佢就OK喇, 你可以試試買過的料。

仲有, 佢都係住HFC的。佢之前的水經過個濾水器變左輕微鹼性(我唔知係你地個度的水係咁, 定係佢個濾水器濾完之後變成咁), 但係說明書話唔可以用鹼性既水, 或者你都可以睇下的水有無關係。

發唔起係上兩次,今次開機蓋時個包高度高過內膽。

水我用屈人紙蒸餾水。
Eddie Wan

上一頁下一頁

回到 味 Fun 天下