誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 4 位訪客

蝸居中的LO FI組合

歡迎各位影音 fans post 自己曾經擁有、現在使用緊或夢想組合 (由單件器材至整套組合), 可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正. 未必要相, 齋講都得

蝸居中的LO FI組合

文章發表人 發表於 2011-12-24, 21:33

小弟03年買入第一套HIFI組合
05年初因某D原因成套賣晒 :042: :042: :042: 極之後悔!!

09年開始心思思想重建2聲道組合
發現幾年間HIFI價升得貴過通賬 :money: :money: :money: :money: :money: :money:

經過兩年來不斷去HIFI鋪混吉,同上100FUN左問右問

2011年聖誕,我的HIFI組合終於開始重建啦! :a009: :a009: :a009:
靚構圖+靚曝光=靚相

Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-03-07, 00:03

Re: 蝸居中的LO FI組合

文章發表人 發表於 2011-12-24, 21:42

先黎系統主力:喇叭

03年初玩喇叭,咩都唔識,為左夾機(亦因貪平之故),買左PRIMARE L25座地喇叭
聲底係夾番PRIMARE A30.1 INT AMP
但係PRIMARE並唔係生產喇叭的公司,所以L系列相信係OEM之作
玩左年幾,發現佢的潛力有限,並未完全發揮晒INT AMP的實力(個人意見,可能係我唔識玩)

所以當時的結論係:

喇叭真係唔慳得!!!

09年以來左試右試
SF,丹拿,B&W,ELAC............好多牌子都聽過,不過問題係,一係太難推,一係聲底唔岩,左諗右諗

終於比我無意中發現DIAPASON呢個牌子 :a008: :a008: :a008:
附加檔案
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-12-24, 21:59

N年前曾經去過位網兄度聽過意大利SF書架
比到我一個好好的印象
但SF出左名難推
而且自從佢比人收購之後
好多網兄話SF聲底有D變
仲有筆直問題啦! :money: :money: :money:

我亦曾經諗過意大利OPERA的DIVA書架,不過香港代理冇得賣LU

卓麗呢?包左皮邊好難打理,響我屋企放實發霉

有段時間又諗過奧地利VA喇叭,不過佢對原廠腳架有D開天殺價,一套買,價錢唔平

後來比我發現DIAPASON
全意大利胡桃木箱體
全人手製作
買個工藝都抵 :051:

佢另一特色係DIRECT DRIVE設計,冇左個分音器
易推之餘,仲可以充份體現到擴音機的特性

去代理度試聽好多次,好有韻聲的一對喇叭!聽絃樂,人聲一流!
更重要的,佢聲底真係幾似舊時的SF :a004: :a004: :a004: :a004:

價錢方面,MADE IN ITALY,仲係廠方最高級REFERENCE系列的細佬喎!
當然都 :money: :money: :money:
但吸收過上次的經驗,喇叭真係唔慳得架!!
唯有儲多個錢先

最後終於 :a009: :a009: :a009: :a009:
附加檔案
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 szekt 發表於 2011-12-24, 22:01

:love_china: :love_china: :love_china: 全家合照
I'm still standing.
szekt
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王

2005-01-06, 00:12

文章發表人 發表於 2011-12-24, 22:04

呢對喇叭仲有個好處
就係夠細對! :devil: :devil:

因為當年放棄左兩聲道之後,無論傢私擺位定電源位置都完全唔同晒!
家陣能用的空間比03年窄左!
所以一定要搵對體積小巧的喇叭

DIAPASON KARIS II 正岩以上要求! :devil: :devil: :devil:

09年尾,當年香港代理岩岩引入呢對喇叭,型號叫KARIS,大約舊年年尾改款叫KARIS II

問過代理,話分別主要係用左WBT 喇叭插,基本設計同單元都不變
附加檔案
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 bobby chu 發表於 2011-12-24, 22:12

:love_china: :love_china: :love_china: :clap2hands
圖檔圖檔圖檔圖檔
bobby chu
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-12-16, 21:27

文章發表人 發表於 2011-12-24, 22:14

跟住到系統的心臟 INT AMP + CDP

個人玩機功力尚淺
夾聲方面冇咩信心

所以成個訊源要以同廠出品為目標,因為實夾嘛!!!

但我仲有個要求
就係新機一定要好過上一部PRIMARE A30.1
冇理由玩得差過上次嘛!

不過咁就POKGUY啦
03年買PRIMARE A30.1, 價錢應該係12.5K咁上下
唔好講其他牌子
就係講番PRIMARE I30(同A30.1 同GRADE),家陣都好似賣成18.5m,貴左成50% :063: :063: :063: :063:
(PRIMARE仲要轉過手,家陣I30係MADE IN TAIWAN,以前我果部都寫住MADE IN SWEDEN啦!)
要搵番同A30.1同級,甚至比佢更好的系統

一定要付出好沉重的代價 :money: :money: :money: :money: :money: :money: :money:
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-12-24, 22:20

我唔似呢度班FU HO咁有無限金錢
在有限的筆直搵岩聲的機,實在係超頭痛

呢兩年間有考慮過的,有DENSEN,AUDIO ANALOGUE,LUXMAN............但突然記起
當年去網兄度聽SF書架的時候
該網兄用的INT AMP 叫 PATHOS LOGO
前膽後石的設計(好多意大利機都係咁)
令仔的外型令我當時留低左好深印象

當然仲有個聲底啦!好厚好暖好舒服
夾SF真係好正! :a004: :a004: :a004:

我記得佢好似仲有部細佬 :a008: :a008: :a008: :a008: :a008: :a008: :a008: :a008:
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-12-24, 22:24

記得03年,PATHOS應該係別超做代理(冇記錯卦)
印象中LOGOS 細佬 CLASSIC ONE,應該同PRIMARE差唔多價位
今時今日,當然冇咩可能啦!

不過,個價錢我都仲接受到的

而且佢亦從MKII升級左做MKIII,個內涵有少少改動

經過一番講價之後 :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil:
附加檔案
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-12-24, 22:28

比起一般方方正正的HIFI設計
PATHOS CLASSIC ONE用上複合材料:金屬、壓克力膠片,仲有木頭製作機身
個人認為相當之令仔 :001: :001: :001: :001:
意大利的產品設計的確係有一手!

因為尋晚部機好遲先送到
要趕住拆箱上架,冇時間去影開箱照 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
附加檔案
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-12-24, 22:33

CDP係 同廠PATHOS DIGIT

仲記得PATHOS部旗艦CDP,成座UFO咁,超型!
不過價錢都係UFO級:遙不可及

而佢細佬DIGIT價錢就「親民」些少(對我來講都幾貴)
佢用上大佬的多項技術
不過個CD盤就拎個DVD盤來「摩」
唔似得大佬用CD PRO 2轉盤咁重本!
一分錢一分貨嘛!
聲底繼承到大佬的風格都OK啦
附加檔案
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-12-24, 22:35

DIGIT個盤頂係個透明窗
可以睇到入面隻碟

好多人(包括我)
第一眼都以為DIGIT係頂揭式的

但真相係:
附加檔案
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-12-24, 22:50

以前個器材櫃,係求其去實惠買的
用左八年,成個櫃的層板都已經彎左
加上要配合新器材,要換過短身的器材櫃先放得到喇叭

所以就返大陸「貴族木藝」訂造左一個架

講真,返大陸訂野真係有D驚,匯款係一個問題(好在有PAYPAL)
最驚就係貨不對辦﹗ :a006: :a006: :a006:
呢度不得不幫貴族木藝賣下廣告
我初頭只係響EMAIL提供左尺寸比佢地
佢地兩日就可以畫番個設計圖紙比我核對
件貨送到黎之後,曾仔細咁量度過,發現同圖紙的尺寸接近一模一樣!
真係要比個讚佢!

另一方面,大家都知家陣係年尾,農曆年又提早響一月過
廠商都趕緊埋數
但我呢個架由比錢同收貨都係十多日內完成,效率真係好高!值得推介! :great: :great: :great: :great:

質量方面,唔好要求全實木啦!(價錢肯定貴成倍)
我肯定支撐柱係全實木
但層板應該唔係,不過都相當結實,將來就算改放MONO POWER AMP都應該鎮得住

大家將來想造個木製器材架,可以考慮下「貴族木藝」
附加檔案
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-12-24, 23:02

一口氣買齊器材架,CDP,INT AMP,喇叭連腳
已經用盡手上的 :money: :money: :money: :money:
:042: :042: :042:
本來打算向RAYMOND兄收購對喇叭線
但都因為CASH唔夠作罷 :042: :042: :042:

家陣線材方面
INT AMP同CDP用跟機幼線直插牆蘇
C兄們話直接取電最好,唔駛加太多濾波,拖板之類

下個目標係將該牆蘇換成美式,咁就可以直接玩美式線(不過施工上好似有D困難 :a003:

CDP駁INT AMP,手上剛好有一對二手買番黎的WW鍍銀線(希望唔會係假野啦),應該可以長用唔駛換

喇叭線就用番退役多年的DIY古河線,夾唔夾聲就唔知啦,旨在有聲出先 :ebsmile: :ebsmile:
要換對令令喇叭線相信都幾甘
回下氣先可以做呢個動作
家陣RUN IN左套機,摸熟個聲底先再諗

所以家陣都係第一階段

希望快D RUN IN 好,儲夠錢去PART II啦

包膠暫時完畢
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 bobby chu 發表於 2011-12-24, 23:30

:clap2hands :clap2hands :clap2hands

好sinmo。。。。。。 :XD: :XD:
圖檔圖檔圖檔圖檔
bobby chu
  頭像

2005-12-16, 21:27

下一頁

回到 影音組合-私房菜