誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 8 位訪客

[不喜勿入] 其實係咪咁容易被洗腦呢?

歡迎小混混齊齊吹水, 吹乜都得

[不喜勿入] 其實係咪咁容易被洗腦呢?

文章發表人 Rookie 發表於 2012-08-31, 09:57

自己本身覺得國民教育真係唔應該獨立成科, 浪費資源, 浪費時間, 及加大師生負擔,
但近來既洗腦論, 令我回想起讀小學嗰6年,
細個讀既小學係教會學校, 聖經係獨立成科, 由小一至小六都要讀聖經, 要考試, 每個星期都要參加校內既mass,
一班幾十人, 6年後, 全班冇一個同學仔信主.

假切政府真係硬將國民教育獨立成科, 係現今咁批判性既社會內, 下一代係咪會咁容易被國民教育既教材洗腦呢? :question2:
我不屬於任何顏色羣!
跟暴力說不!
跟破壞說不!
跟仇恨說不!
跟歧視說不!
Rookie
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-30, 21:46

Re: [不喜勿入] 其實係咪咁容易被洗腦呢?

文章發表人 DonDon 發表於 2012-08-31, 09:59

我覺得唔係咁易,香港資訊太多
圖檔
DonDon
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長

2006-01-26, 14:19

文章發表人 Evan 發表於 2012-08-31, 09:59

Rookie 寫: 自己本身覺得國民教育真係唔應該獨立成科, 浪費資源, 浪費時間, 及加大師生負擔,
細個讀既小學係教會學校, 聖經係獨立成科, 由小一至小六都要讀聖經, 要考試, 每個星期都要參加校內既mass,

假切政府真係硬將國民教育獨立成科, 係現今咁批判性既社會內, 下一代係咪會咁容易被國民教育既教材洗腦呢? :question2:

那怕有1000個小朋友唔會比人洗腦,只要有一個會被洗腦都已經唔應該做 :coldsweat2:
BB養育進行中

圖檔
Evan
  頭像

2005-02-24, 13:15

文章發表人 newbie 發表於 2012-08-31, 10:01

整個國民教育online game就有d機會洗腦 :gagag:
newbie
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-23, 06:16

文章發表人 Evan 發表於 2012-08-31, 10:02

洗腦係一個攏統嘅講法,事實係比咗啲錯誤嘅訊息比小朋友,用誤導比洗腦會貼切啲 :ebsmile:
最後由 Evan 於 2012-08-31, 10:02 編輯, 總共編輯了 1 次
BB養育進行中

圖檔
Evan
  頭像

2005-02-24, 13:15

文章發表人 Raymond Wan 發表於 2012-08-31, 10:02

Evan 寫:
Rookie 寫: 自己本身覺得國民教育真係唔應該獨立成科, 浪費資源, 浪費時間, 及加大師生負擔,

那怕有1000個小朋友唔會比人洗腦,只要有一個會被洗腦都已經唔應該做 :coldsweat2:

:great: :great: :great:

If the teaching materials can cover all the good and bad side of the China actual facts, it should be O.K.

However, those pre-screened materials is a big problem and concern.

:coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
Have 100% Fun on Sharing AV & HiFi Subjects and Knowledge
圖檔
My Subconscious M&K Combos
圖檔圖檔圖檔圖檔
Welcome to My AV World: Home Theatre
Raymond Wan
  頭像

2004-11-22, 21:08

文章發表人 tofu1978 發表於 2012-08-31, 10:07

我冇小朋友所以唔識俾意見
但上黎GL100FUN耐左,我真係相信力奇同William Hung 根本係同一人 :003:
tofu1978
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2006-11-03, 01:29

文章發表人 bubblegumcrisis 發表於 2012-08-31, 10:07

Evan 寫:

:a012:
最怕就係呢樣
bubblegumcrisis
  頭像

2011-03-07, 14:08

文章發表人 riddick 發表於 2012-08-31, 10:08

我小學丶中學聖經年年都攞A, 未去過church做禮拜, 只去過church 觀禮, 我從來唔信教丶唔信耶穌打9世人

:004:
riddick
Fun區 - 揸Fit人

2010-03-17, 17:50

文章發表人 kwai888qiu 發表於 2012-08-31, 10:08

C9 最容易被洗腦, 只要有個C9講左1D野, 好快就會傳到全香港既C9, 都講同一樣的說話... :confused:
kwai888qiu
  頭像

2007-05-22, 22:27

文章發表人 trytrysin 發表於 2012-08-31, 10:10

腸你留意下小朋友D生活...
其實有幾難...

每日生活行出行入睇到D廣告已經係一個洗腦活動
原來, 我始終係一個柒人...
trytrysin
  頭像

2009-02-04, 09:53

文章發表人 kimura 發表於 2012-08-31, 10:10

因為教會學校個出發點唔係有心洗你腦...但國民教育... :maskman: :maskman: :maskman:
圖檔圖檔

圖檔
kimura
  頭像

2005-10-03, 21:52

文章發表人 kwai888qiu 發表於 2012-08-31, 10:10

呢度D POKGUY 又係最容易被洗腦, 只要有人話D04好, 就成村人走去訂... :050: :050: :050:
kwai888qiu
  頭像

2007-05-22, 22:27

文章發表人 riddick 發表於 2012-08-31, 10:11

kwai888qiu 寫: C9 最容易被洗腦, 只要有個C9講左1D野, 好快就會傳到全香港既C9, 都講同一樣的說話... :confused:

:biglaugh2: :biglaugh2: :biglaugh2:
riddick

2010-03-17, 17:50

文章發表人 Sassoon Fox 發表於 2012-08-31, 10:11

都係一個反對口號啫。好讓大家有得抽水。
最低工資立法使低下階層生活苦上加苦
最低工資立法使中小企業面臨倒閉。
Sassoon Fox
  頭像

2004-11-23, 22:29

下一頁

回到 吹水 fun 區