誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 8 位訪客

豬鼻杏仁 cookies

講飲講食, 唔知Budget~

Re: 豬鼻杏仁 cookies

文章發表人 alung1051 發表於 2011-04-06, 22:11

清明節假期居然天朗氣清, 濕度又夠低, 老細一於開工清一清佢過年時應承落嘅曲奇數 :mk_addoil:

有杏仁味和椰油味曲奇, 另加咖啡餅, 同用剩餘物資整嘅提子麥片曲奇(量太少, 已 ko :eat: )
好大部分都用黎還曲奇債, 不過都有啲私心留番盒俾我 :mk_excit:

於是落 PK 執支 5 草嘢嘅白酒黎送曲奇, 咦? 支 5草嘢都唔錯, 頂得住啲百零蚊貨仔 :give:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2008-07-16, 15:26

文章發表人 TerenceYip 發表於 2011-04-07, 17:40

:a004: :a004: :a004:
早買早享受,遲買平幾舊
TerenceYip
Fun區 - 揸Fit人

2008-01-12, 12:19

文章發表人 alung1051 發表於 2011-04-09, 17:19

圖檔
頂, 支白酒唔知加咗啲咩 additives, 痕咗我成晚, R 到手軟 :mk_tremor: 以後都唔貪平執 PK 啲 cheap 酒喇 :042:

今日熱熱地, 啱啱執完屋, 都喺開番支有管制嘅酒區嘅酒, 費事今晚又要再 R 成晚 :a002:

支 riesling spatlese 見 R&F 做特價, $21x 支, 就買番黎試. 酒精 7.5%, 入口好淡, 比較重蜜味, 酸度唔喺好夠, 好在唔算太甜. 不過 after taste 幾長, 齋飲都唔錯. 仲有支 auslese(唔知乜乜田), 遲啲再試 :give:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 cocacola99 發表於 2011-04-09, 18:08

so sweet :inlove2:
Display: Panasonic P50V10 (Nanotech #320)
BDP: Denon 2500 (Kimber PK14)
DVDP: Toshiba XDE
CDP: emmlabs TSD1+ DAC2 (Powersnake Python Vx, Acrolink 7n-2070II XLR)
Speakers: Ologe Acoustic The TEN, Zero, One
2-channel Amp: Mcintosh C2300 (Ologe PC) + Mcintosh MC1.2kw (Ologe PC, Acrolink 7n-2070II XLR)
Power processor: CSE-TX1200
AV Pre Amp: Onkyo PR-SC5507
AV Power Amp: Theta Dreadnaught II
Subwoofer: ??????
cocacola99
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-10-20, 19:31

文章發表人 cathy2012 發表於 2011-05-20, 12:10

如果有埋沙糖係面就正啦 :001:
cathy2012
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2011-05-20, 12:00

文章發表人 alung1051 發表於 2011-09-25, 08:08

尋日星期六老細返工咁早巢我起身落街食早餐, 原來佢報咗曲奇班, 要上早堂, 整咩"玻璃曲奇" (乜東東, 喺咪有層透明果膠包住? 怪怪地 :question2: ) . 點知傻婆記錯時間, 早咗成個鐘去到, 要喺樓下食風 :gagag:

之後佢有好多節目, 尋晚返歸時就見到神奇的"玻璃曲奇"的真面目 :a008:

原來玻璃喺指挖空曲奇中心, 放半粒霍士糖入去一齊焗, 粒糖溶咗再凝固後就有"玻璃窗"效果, 真刁鑽 :eusa_clap:

老細話只喺淨低呢兩舊, 佢班冇人性老友已經掃晒其他果D, 佢幾經辛苦排除萬難先留到兩塊畀我, 真抵錫 :011:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 Wolfby 發表於 2011-10-08, 03:53

alung1051 寫: 尋日星期六老細返工咁早巢我起身落街食早餐, 原來佢報咗曲奇班, 要上早堂, 整咩"玻璃曲奇" (乜東東, 喺咪有層透明果膠包住? 怪怪地 :question2: ) . 點知傻婆記錯時間, 早咗成個鐘去到, 要喺樓下食風 :gagag:

之後佢有好多節目, 尋晚返歸時就見到神奇的"玻璃曲奇"的真面目 :a008:

原來玻璃喺指挖空曲奇中心, 放半粒霍士糖入去一齊焗, 粒糖溶咗再凝固後就有"玻璃窗"效果, 真刁鑽 :eusa_clap:

老細話只喺淨低呢兩舊, 佢班冇人性老友已經掃晒其他果D, 佢幾經辛苦排除萬難先留到兩塊畀我, 真抵錫 :011:

:eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :001:
圖檔圖檔圖檔
圖檔
圖檔圖檔
Keep Moving FORWARD
Burn the candles, use the nice sheets, wear the fancy lingerie. Don't save it for a special occasion. TODAY is Special!
Wolfby
  頭像

2007-03-03, 17:07

文章發表人 alung1051 發表於 2011-12-04, 12:30

又到聖誕~又到聖誕~
老細又班埋啲 girlfriends 去整喱整路, 今次就喺.....聖誕曲奇 :a008:

曲奇餅面有乾果點綴, 再灑啲特製粉喺面(冇咁易溶, 可以直接灑落啱啱焗好曲奇面, 食得好實 :great: ), 真 cutie :001:

曲奇餅底好重份量, 有咬口 :eat: , 不過吱到我老細班 girlfriend 手軟.... :048:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 bellflower 發表於 2011-12-06, 17:56

真好, 成日有得食新嘢~~ :a004: :a004: :a004:
圖檔
bellflower
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2006-01-13, 17:03

文章發表人 alung1051 發表於 2011-12-08, 14:38

bellflower 寫: 真好, 成日有得食新嘢~~ :a004: :a004: :a004:

其實我都喺食幾舊, 其餘都喺老細拎返office畀班餓鬼食 :ebsmile:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2011-12-11, 17:59

老細見今日天氣涼, 又乾燥, 最啱整曲奇...還債 (之前應承咗好多人 :gagag: )

玻璃曲奇真喺唔錯, 唔會太 heavy (已挖空一大截作 filling)

老細話唔難做, 最緊要有時間慢慢黎, 唔好心急 :mk_addoil:

雖然有啲搭錯機去咗非洲, 不過仲有好多都幾靚仔 :001:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 TerenceYip 發表於 2011-12-12, 21:20

Ching, any chance to try your +1 good dish?? I can bring a wine. heheeh :a004: :a004: :a004:
早買早享受,遲買平幾舊
TerenceYip

2008-01-12, 12:19

文章發表人 alung1051 發表於 2011-12-19, 10:59

老細見啲朱古力放咗好耐, 雪到白晒, 一於決定清咗佢.
第二round曲奇...朱古力咖啡曲奇.
啱啱吱出黎又真喺幾似果啲嘢 :coldsweat2:

不過焗起後加番啲糖粉又唔同晒, 好靚仔 :001: (第一批唔記得趁熱加, 會食唔實. 索性由佢.)

原來要好大力吱, 最後幾件個吱袋頂唔住爛咗, 咁唯有整最原始形狀--大餅.
(唔怪得上次佢班girlfriends吱到嗌救命, 不過呢種質地焗出黎真喺好鬆化 :a004: )
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 Alzard 發表於 2011-12-25, 23:28

:clap2hands :clap2hands :clap2hands
Alzard
Fun區皇室 - 出野大魔王

2007-07-28, 16:49

文章發表人 quiz 發表於 2012-10-04, 20:07

:eat:
圖檔

圖檔
quiz
  頭像

2005-10-15, 23:37

上一頁下一頁

回到 味 Fun 天下