誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 14 位訪客

假如價值投資係得,仍信盈信嗎?

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

假如價值投資係得,仍信盈信嗎?

文章發表人 Sman 發表於 2016-08-22, 09:44

從來都唔會推介小型股
怕的是你買咗會瞓唔着
今次可能開心到瞓唔着
最後由 Sman 於 2016-08-22, 10:06 編輯, 總共編輯了 1 次
利申: 本人同皮蛋/馬田不曾相識.過去或將來都不會亦不可能有非份之想或作扳龍附鳳之舉,深知皮蛋/馬田兄除天賦過人外,心胸極其广阔,之所冒犯.如覺不妥,請告之,小弟定當收皮. 沒錯,係皮蛋個[皮]
Sman
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2007-02-21, 18:49

Re: 假如價值投資係得,仍信盈信嗎?

文章發表人 smartbb 發表於 2016-08-22, 09:50

比賽先係剛剛開始。
smartbb
  頭像

2009-05-06, 17:56

文章發表人 9up 發表於 2016-08-22, 09:56

Sman 寫: 從來都唔會推介小型股
怕的是你買咗會訓唔着
今次可能開心到瞓唔着

PM number please
:sorry: :sorry: :sorry:
我哋有危險我哋會自己負責,條命係我哋自己㗎嘛、「救人係你哋嘅職責」
9up
  頭像

2011-11-18, 23:46

文章發表人 Sman 發表於 2016-08-22, 10:02

smartbb 寫: 比賽先係剛剛開始。

Agree
利申: 本人同皮蛋/馬田不曾相識.過去或將來都不會亦不可能有非份之想或作扳龍附鳳之舉,深知皮蛋/馬田兄除天賦過人外,心胸極其广阔,之所冒犯.如覺不妥,請告之,小弟定當收皮. 沒錯,係皮蛋個[皮]
Sman
  頭像

文章發表人 Sman 發表於 2016-08-22, 10:03

9up 寫:
怕的是你買咗會訓唔着
今次可能開心到瞓唔着

PM number please
:sorry: :sorry: :sorry:

標題有啦
Sman
  頭像

文章發表人 9up 發表於 2016-08-22, 10:19

怕的是你買咗會瞓唔着
今次可能開心到瞓唔着

o I see 15
我哋有危險我哋會自己負責,條命係我哋自己㗎嘛、「救人係你哋嘅職責」
9up
  頭像

文章發表人 Sman 發表於 2016-08-22, 10:20

話說公投前賣晒工行
一心買五號賺匯收息
點知佢真係脱歐我頂
終於0.7-0.9買了它
其實都留意佢好幾年
今年應該是收成期吧
Sman
  頭像

文章發表人 9up 發表於 2016-08-22, 10:50

Sman 寫: 話說公投前賣晒工行
一心買五號賺匯收息
點知佢真係脱歐我頂
其實都留意佢好幾年
今年應該是收成期吧

Are you Wai Gor fans?
9up
  頭像

文章發表人 Sman 發表於 2016-08-22, 10:56

9up 寫:
一心買五號賺匯收息
點知佢真係脱歐我頂
其實都留意佢好幾年
今年應該是收成期吧

有留意佢
不過最近..
Sman
  頭像

文章發表人 Sman 發表於 2016-08-22, 10:59

Sman 寫:
9up 寫:
一心買五號賺匯收息
點知佢真係脱歐我頂
其實都留意佢好幾年
今年應該是收成期吧

有留意佢
不過最近..

常言道力不到不為財
真係要自己做功課㗎
Sman
  頭像

文章發表人 Sman 發表於 2016-08-22, 11:45

2.0 is easy
Sman
  頭像

文章發表人 Sman 發表於 2016-08-22, 12:00

Sman 寫: 2.0 is easy
附加檔案
Sman
  頭像

文章發表人 Sman 發表於 2016-08-22, 22:32

根據FY16/NAV=1.583
如把頭四個主要地盤賣出
515+182+1570+571=2838M
再加上30% 1462.HK 升值505M
NAV@8/16=1.583+3343/1747
=3.497/share
新鴻基PB=0.7,假設15 PB=0.65
估計股價=3.497x0.65=2.273
今天現價都係1.38, so...........
不知道有冇計錯,請指正 :sorry: :sorry: :sorry:
Sman
  頭像

文章發表人 Sman 發表於 2016-08-24, 12:49

Sman 寫: 根據FY16/NAV=1.583
如把頭四個主要地盤賣出
515+182+1570+571=2838M
再加上30% 1462.HK 升值505M.....12/15 already sold :biglaugh2:
NAV@8/16=1.583+2838/1747
=3.207/share
新鴻基PB=0.7,假設15 PB=0.65
估計股價=3.207x0.65=2.085
今天現價都係1.38, so...........
不知道有冇計錯,請指正 :sorry: :sorry: :sorry:
Sman
  頭像

文章發表人 NCC 發表於 2016-08-24, 15:09

怕的是你買咗會瞓唔着
今次可能開心到瞓唔着

"盈信控股(00015)昨日由高位回吐,今早沽壓沉重,曾急插近3成,低見0.94港元,連穿10天及20天線後出現「V」彈,重上1.1元水平橫行,現報1.15元,跌14.2%,暫時成交3,491萬元。"

:coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :063: :063: :063:
NCC
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人

2008-07-22, 13:23

下一頁

回到 影音 fun 區