誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 33 位訪客

[:003:] 3歲油到咁拎亞軍

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

[:003:] 3歲油到咁拎亞軍

文章發表人 motobee 發表於 2017-05-16, 15:33

【3歲油到咁】依家班為人父母親,憑乜嘢教仔女做人要誠實,唔好講大話,要有誠信?

http://www.vjmedia.com.hk/articles/2017 ... %E5%81%9A/
圖檔

依家諗番:我覺得我細過果陣因為無交功課、偷食糖、唔溫書、掛住玩。。。而講大話,比屋企人瘋狂藤條炆瘦肉,係好冤枉既一回事。成日都教人做人要誠實,唔好講大話,要有誠信,但頂你地依家班為人父母親,係點樣實行身教的?

明明係細路既功課,佢唔識做,你又幫佢做。於是個個父母親全部偵騎四出幫拖,結果一份勞作,隨時十幾廿個人牽涉埋真係做ART/DESIGN個唔知法國留學生PERRIE TE幫埋佢做。結果只係變左大人之間繼續軍備競賽。「個個都係咁樣架!你唔幫佢考第尾影響前途!」細路唔知你做乜,但看在眼裡,已經知道做人都係食花生最盞,自己駛乜出力?

我覺得人既天性,動物既天性,講大話係本能黎。細路仔講第一個大話,多數就係因為佢驚俾老豆老母先生罰,所以講,呢種就係意識到危險底下既安全保護機制。如果溝通做得好,你或者可能真係可以令佢講少D大話,(如689一樣既大話精例外),先可以不斷灌輸佢知咩為人忠直先係古人先哲既所謂核心價值,之後甚麼仁義禮智信,做個君子好過做小人,做人要做好人,先可以慢慢好似高樓一樣,從地而起。。。

但我呸!正如我講左N次:依家仁義禮智信值幾多錢?講大話最專業既人,第時係可以做特首的。而做特首係可以有錢同埋有官邸住,唔需要住劏房。呢D就算依家細路唔明,大人父母都一定會明,然後又係一種「無辦法啦世界係咁架嘛」迫於無奈接受既現實。於是一個三歲交出既填色比賽,竟然可以有用色準確,層次分明,陰影鋪陳,一蓋俱全。

本來一個好D既教育制度,係可以減少呢D軍事競賽假大空發生。但正如制度一崩壞,尤如舊時既衛星農田,以致到依家既一帶一路全世界市場網絡大包圍網,連同依家開始不斷吹奏既大灣區甚麼融合,都係愈吹愈虛,愈虛愈有市場。面對如斯眾生,如果你仲想清醒,你都只能夠冷笑一聲,係午夜自斟自飲,順個靚便,為蒼生,為香港,再奠三杯。

「但願我兒愚且魯」,但後一句都係「無災無難到公卿」。忠直之人歷史上無好下場,亦會俾奸人當道既社會玩殘。唉。

圖檔
motobee
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-26, 13:00

Re: [:003:] 3歲油到咁拎亞軍

文章發表人 peterso 發表於 2017-05-16, 16:47

:a008: :a008: :a008:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 wosoloo 發表於 2017-05-16, 16:49

Lemon : frog 15
2012新生活之開始.
wosoloo
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2007-10-23, 13:19

文章發表人 chardchard 發表於 2017-05-16, 18:37

早尐等人明白“識人好過識字”既真諦
chardchard's album

人實在不能太窮, 否則很多事都會窒礙難行.

小時候華麗的宮廷,原來只是假象而已.
雖然宮中人來人往,但是宮廷是寂寞的, 也許大家都因為孤單寂寞,才會妒忌跟猜疑.
妳要體諒她們,要同情她們才是, 正如妳堅守妳的原則一樣,要多體諒這些人.

逄賭必勝

圖檔
chardchard
  頭像

2005-09-12, 21:15

文章發表人 Segaken 發表於 2017-05-17, 17:42

其實我想知 冠軍 果幅係油成點 .........
Segaken
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2006-01-23, 13:26

文章發表人 wosoloo 發表於 2017-05-17, 17:56

Segaken 寫: 其實我想知 冠軍 果幅係油成點 .........

[img]https://scontent.fhkg1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/18485390_10213749260231727_2404397589326659976_n.jpg?oh=9661e82c1da26a159db9e2d5072c5fcd&oe=5978A24E[/img]
2012新生活之開始.
wosoloo
  頭像

2007-10-23, 13:19

文章發表人 力奇 發表於 2017-05-17, 20:45

家長填色比賽 :biglaugh2: :biglaugh2:
力奇
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2005-10-21, 23:55

文章發表人 NeTZoO 發表於 2017-05-18, 13:08

幅亞軍畫,個背景/大廈/閃電/大火 都係自己加上去 :confused:

好有興趣個小朋友同家長上台囉獎係點,希望傳媒會跟進啦 :a009:
NeTZoO
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2006-02-08, 03:19

回到 影音 fun 區