誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: joe 和 12 位訪客

暴動罪的共犯概念

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

暴動罪的共犯概念

文章發表人 mtr 發表於 2019-08-01, 16:10

也因此有聲稱只做救護的護士可被控暴動罪,刻意站在警方防線前阻其前進,作記者裝扮的也可入罪,只負責運物資到暴動現場或只協助罪犯逃離者,更罪責難逃。

嚴格黎講,林卓廷、鄺俊宇、朱凱迪、譚文豪、區諾軒、許智峯等在暴動現場的行為也足夠被控暴動罪。

https://www.facebook.com/groups/8316450 ... %22R%22%7D

今朝傷港奠台訪問一個大律師解釋暴動罪,主持人原想帶出參與示威但自身無使用暴力而被告暴動罪是不公平,誰知該位大律師以共犯嘅法律概念指出即使你自己無使用暴力,但切合事件前前後後所發生事件,如証實雙方在過程中有一同行動,例如一同進迫警方防線,一同後退,而在有人使用暴力時,無做任何行為去否定暴力行為,例如阻止暴力行為,或立即遠離使用暴力者,就算自身無使用暴力,皆視作共犯,可被控暴動罪。主持人O哂咀!政府應該快啲用一些法律界人士解説暴動罪,以防止不斷有所謂和理非人士推波助瀾!
吾好以為柴娃娃, 叫幾聲DLLM會冇事!!
最後由 mtr 於 2019-08-01, 16:12 編輯, 總共編輯了 1 次
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

Re: 暴動罪的共犯概念

文章發表人 peterso 發表於 2019-08-01, 16:11

普通法響現場就算係企響度已當參與暴動
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 mtr 發表於 2019-08-01, 16:21

peterso 寫: 普通法響現場就算係企響度已當參與暴動

任何時候都唔好當自己係戰地記者。我以前講過通常最暴力,最敢直接襲警者拉唔到,因為佢地閃得最快,而且會有外國勢力扮記者或自稱社工或議員掩護。多數被拉係企較側邊掛住影野,圍觀唔願走 (昨日被提堂某對下周結婚既新人),或只係幫手傳遞物資既,或其裝扮太易認,例如扮美國隊長個條傻西。
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2019-08-01, 16:23

如果照上次旺角暴動個判決書,當場斷正幾乎係入硬,非法集結定義係集中埋一齊有可能引致社會不安,暴動係集中一齊已引致社會不安

西環當日已係社會不安所以可以話暴動

如果佢哋係響地院審理,最高係判七年,通常係五年,上次有啲係判左三年幾,有九成幾機會入罪

如果放喺高院審,最高可以判10年,但有可能有陪審員,入罪機會會細啲
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2019-08-01, 16:25

mtr 寫:
peterso 寫: 普通法響現場就算係企響度已當參與暴動

任何時候都唔好當自己係戰地記者。我以前講過通常最暴力,最敢直接襲警者拉唔到,因為佢地閃得最快,而且會有外國勢力扮記者或自稱社工或議員掩護。多數被拉係企較側邊掛住影野,圍觀唔願走 (昨日被提堂某對下周結婚既新人),或只係幫手傳遞物資既,或其裝扮太易認,例如扮美國隊長個條傻西。

所以泛民好介意 6月12號嗰日係咪係定性為暴動,但暴動與否係法官決定唔係政府決定
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

文章發表人 USA 發表於 2019-08-01, 16:31

全世界有邊個政府官方電台會反政府? 養狼狗咬心口 :a006: :confused:
USA
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2008-12-04, 19:41

文章發表人 peterso 發表於 2019-08-01, 16:43

USA 寫: 全世界有邊個政府官方電台會反政府? 養狼狗咬心口 :a006: :confused:

係養狼狗咬春袋呀
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

文章發表人 USA 發表於 2019-08-01, 16:49

FB 有個 page 叫"全民記者" , 有手機就可以影相放上網 :confused: :a002:
USA
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2019-08-01, 16:50

USA 寫: FB 有個 page 叫"全民記者" , 有手機就可以影相放上網 :confused: :a002:

俾人捉嗰時就暫時咪記者囉,擰轉面就成為市民囉打差佬囉
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

文章發表人 USA 發表於 2019-08-01, 16:53

peterso 寫:
USA 寫: FB 有個 page 叫"全民記者" , 有手機就可以影相放上網 :confused: :a002:

所以我成日覺得執7左傷港奠台佢啦, 直接播中央台好過, 至少會幫政府講好話 :biglaugh2:
USA
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2019-08-01, 17:11

USA 寫:
peterso 寫:

所以我成日覺得執7左傷港奠台佢啦, 直接播中央台好過, 至少會幫政府講好話 :biglaugh2:

RTHK 有個 33 台會轉播內地新聞聯播及中央台紀錄片,不過同時 "頭條新聞" 臨時加三集,"城市論壇" 加左一集,來季依然會係黃屍底的蘇敬恆做主持。31 台仍然見到利君雅。所知梁家榮只係應承唔再比利君雅採訪政府的記招,無打算炒佢。
圖檔
mtr
  頭像

回到 影音 fun 區