誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 4 位訪客

PhotoShop執雀仔教學(初階)

汁相技巧, 攝影方法, 相機 / 鏡頭 report....

PhotoShop執雀仔教學(初階)

文章發表人 射擊人 發表於 2005-04-23, 13:08

有1次揸Fit人-Kingleecm問我點執雀仔..

我諗咗一陣都唔知點寫..(因為要解釋頗多問題) :ebsmile:

我於是再諗一吓有冇簡單D嘅方法可以比大家開開心心DIY嘅呢!? :010:

唔...

應該都有嘅! :007:

好!! 大家一齊泥DIY吓啦! :048:

下圖隻雀仔羽毛明顯色階、層次表現比較唔係太理想..

一於用佢泥做Example啦!
附加檔案
凸別鳴謝Kingleecm借出私家雀比大家玩
最後由 射擊人 於 2005-04-23, 16:47 編輯, 總共編輯了 1 次
射擊人
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:46

文章發表人 射擊人 發表於 2005-04-23, 13:12

今次會利用PhotoshopCS
附加檔案
射擊人
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-04-23, 13:24

E... :a013:

一開咗個功能表..

隻雀仔仲樣衰過之前嘅.... (成隻白到化晒!) :a006:

有冇九菜呀!?... :hit:
附加檔案
射擊人
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-04-23, 17:43

定神睇睇D.Setting有D乜意思炸~!

以Shadow為例

- Tonal.Width意思為多少暗位受影響
1%為全黑, 50%為中灰, 100%為全白

- Amount意思為改善幅度
在Shadow下, 改善幅度=加光幅度
(所以一開個功能表, 內置就將50%灰以下嘅暗位加光咗50%,
所以即刻光到化晒, 將調返去0%就會還原)

- Radius為光暗位比較半徑,
越小越仔細
--------------------------------------------------------
以Highlight泥講

- Tonal.Width意思為多少光位受影響
1%為全白, 50%為中灰, 100%為全黑

- Amount意思為改善幅度
在Highligh下, 改善幅度=減光幅度 (同Shadow相反!)
射擊人
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-04-23, 17:48

今以Kingleecm隻雀明顯係D白毛毛出事,

我地只係要集中處理Highlights問題,

所以將暗位處理disable(即係將Shadow.Amount, Set返=0%)

我地想將65%嘅光位減光50%(即係將Highlights.Tonal.Width Set返=65%, Highlights.Amount, Set返=50%)

係一般情况下, 調整光位或暗位亮度嘅時候, 會令顏色、對比有所改變, 所以Photoshop提供Color correction, midtone contrast項目比我地調整.

今次我地好彩D, 因為隻雀係白色嘅,

所以我將color.correction Set返=0就可以喇, 而midtone contrast就Set返=15.
附加檔案
射擊人
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-04-23, 18:07

雖然隻雀個層次好返好多..

不過好似唔夠白..污糟D.. :a002:

好!! 再用Curve修改一吓! :048:
附加檔案
射擊人
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-04-23, 18:11

Click吓個白色滴管, 跟住又再Click吓隻雀最白嘅地方,

就可以調整返隻雀仔D毛色架罅! :eusa_dance:
附加檔案
射擊人
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-04-23, 18:16

好勒,差唔多勒..

Click.OK!

唔….

隻雀仔明顯好返好多!!

不如你自己試一試, 再將自己果D調理前後嘅相Post上泥分享吓吖!

(謝謝觀看!) :048:
附加檔案
射擊人
  頭像

文章發表人 wyngo 發表於 2005-04-23, 18:55

正! :great:
wyngo
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-01-20, 11:40

文章發表人 chowchow 發表於 2005-04-23, 19:19

好熱心呀 :great: :great: :great:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 kingleecm 發表於 2005-04-23, 19:40

有 Heart 呀 ~~~

謝謝射射

:038: :038: :a012: :a012: :sorry: :sorry: :011: :011:
圖檔
kingleecm
  頭像

2004-11-23, 02:00

文章發表人 ys 發表於 2005-04-23, 21:08

:hello: :sorry: :sorry: :sorry:

講多D其他function等我地學下野好喎 :a012: :a012:

例如我用乜方法加光主體而print出尼D顏色無失真呢?我用fillflash之後再用printer print相D色會好假......但係係個MON度睇又唔多覺........ :045: 總之好難對色 :dont_un:
ys
  頭像

2005-04-05, 09:44

文章發表人 1993 發表於 2005-04-23, 22:23

:great: :great: :great: :sorry: :sorry: :sorry:
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-03-30, 17:49

文章發表人 peterso 發表於 2005-04-23, 22:25

under 3 EV 有冇得汁 :a006: :a006: :a006: :a006: :a006: :063: :063: :063: :063: :063:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 chinsan 發表於 2005-04-23, 23:11

:love_china: :038: :038: :038: :038: :love_china: :great: :great: :great:
chinsan
  頭像

2004-11-20, 17:33

下一頁

回到 攝影 ABC