誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 4 位訪客

[OT]Calling Racing for buying cables only

收集各樣器材討論同報告

文章發表人 chowchow 發表於 2006-07-27, 15:07

:hypno: :hypno: :hypno: :hypno: :hypno:

:patpat2: :patpat2: got some business again :a009:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 wagonr96 發表於 2006-07-27, 15:08

:love_china: :love_china: :love_china:
發咩神經啊你? :patpat1:
:eat: 燒鵝脾la pokguy
返番去二十世紀啦懵卵 :biglaugh2:
你on9 la :010: :010: :010:
種瓜得瓜, 種豆得豆 :010:
:003: 一日不抽水 一日不吃飯 :003:
圖檔圖檔圖檔
wagonr96
  頭像

2005-11-17, 19:57

Re: [OT]Calling Racing for buying cables only

文章發表人 初哥 發表於 2006-07-27, 15:08

固體蛇 寫:hi, Racing Boy, 想你幫忙整條電源線同埋一條電視天線, 我依家已經用緊你出品o既 l-4CFB電視天線 :great: 效果都好滿意, 想花多少錢睇o下可唔可以再靚o的(睇o左happmed兄o既thread: http://av100fun.com/viewtopic.php?t=36474&start=45 身痕就真 :selfpun: ) 我o係旺角中僑大廈"秋X原"見過一款綠色線身O既canare HD video coaxial cable L-7CHD, $18一尺 (價錢同model no.都唔係太肯定)話係用o黎接收digital HDTV signal, 作為普通香港電視廣播接收都得, 价有初哥兄o既CANARE L-6CHD 75ohm HD Serial digital video coaxial Cable同埋happymed兄推薦o既 Canare L-5CFB, 我都唔知點簡好? 我想一次過整一條最好o既可以用一好段時間, 你可以介紹一o下嗎? :sorry:
另外, 你出品o既電源線係用music foundation線材? 我想造一條一端係英式插(插牆蘇), 另一端係8字插(插PS2 or DVD recorder), 你 可以夾到8字插嗎?

P.S.: 好充滿意Racing兄你專業o既推介及服務 :a012: 不過我只要cables就得啦, 唔使附加 :patpat2: 服務 :gagag:

:patpat2: :patpat2:<--------厘樣先係主打喎
圖檔
初哥
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-03-18, 15:34

Re: [OT]Calling Racing for buying cables only

文章發表人 wagonr96 發表於 2006-07-27, 15:09

初哥 寫:
固體蛇 寫:hi, Racing Boy, 想你幫忙整條電源線同埋一條電視天線, 我依家已經用緊你出品o既 l-4CFB電視天線 :great: 效果都好滿意, 想花多少錢睇o下可唔可以再靚o的(睇o左happmed兄o既thread: http://av100fun.com/viewtopic.php?t=36474&start=45 身痕就真 :selfpun: ) 我o係旺角中僑大廈"秋X原"見過一款綠色線身O既canare HD video coaxial cable L-7CHD, $18一尺 (價錢同model no.都唔係太肯定)話係用o黎接收digital HDTV signal, 作為普通香港電視廣播接收都得, 价有初哥兄o既CANARE L-6CHD 75ohm HD Serial digital video coaxial Cable同埋happymed兄推薦o既 Canare L-5CFB, 我都唔知點簡好? 我想一次過整一條最好o既可以用一好段時間, 你可以介紹一o下嗎? :sorry:
另外, 你出品o既電源線係用music foundation線材? 我想造一條一端係英式插(插牆蘇), 另一端係8字插(插PS2 or DVD recorder), 你 可以夾到8字插嗎?

P.S.: 好充滿意Racing兄你專業o既推介及服務 :a012: 不過我只要cables就得啦, 唔使附加 :patpat2: 服務 :gagag:

:patpat2: :patpat2:<--------厘樣先係主打喎
圖檔圖檔圖檔
wagonr96
  頭像

文章發表人 Char 發表於 2006-07-27, 15:19

wagonr96 寫:
初哥 寫:

Char
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-10-20, 17:23

文章發表人 laputa 發表於 2006-07-27, 15:37

Char 寫:
wagonr96 寫:
初哥 寫:

人生有幾多個十年!

修合無人見
存心有天知
laputa
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2006-02-16, 16:35

文章發表人 wagonr96 發表於 2006-07-27, 15:38

laputa 寫:
Char 寫:
wagonr96 寫:
初哥 寫:

圖檔圖檔圖檔
wagonr96
  頭像

文章發表人 siboylau 發表於 2006-07-27, 15:40

wagonr96 寫:
laputa 寫:
Char 寫:
wagonr96 寫:
初哥 寫:

:a009:
siboylau
  頭像

2005-11-30, 17:23

文章發表人 decco 發表於 2006-07-27, 17:36

固體蛇 寫:嘩, Racing Boy都未睇, 已經推o左落page 2, 突然間o甘多post?! :dont_un:

係囉! 又唔禽日泥... :a006: :a006: :a006:
decco
  頭像

2004-11-25, 18:07

文章發表人 cckeric 發表於 2006-07-27, 17:53

laputa 寫:
Char 寫:
wagonr96 寫:
初哥 寫:

圖檔
cckeric
  頭像

2005-11-21, 11:00

文章發表人 Racingboy 發表於 2006-07-27, 18:47

固體蛇 寫:hi, Racing Boy, 想你幫忙整條電源線同埋一條電視天線, 我依家已經用緊你出品o既 l-4CFB電視天線 :great: 效果都好滿意, 想花多少錢睇o下可唔可以再靚o的(睇o左happmed兄o既thread: http://av100fun.com/viewtopic.php?t=36474&start=45 身痕就真 :selfpun: ) 我o係旺角中僑大廈"秋X原"見過一款綠色線身O既canare HD video coaxial cable L-7CHD, $18一尺 (價錢同model no.都唔係太肯定)話係用o黎接收digital HDTV signal, 作為普通香港電視廣播接收都得, 仲有初哥兄o既CANARE L-6CHD 75ohm HD Serial digital video coaxial Cable同埋happymed兄推薦o既 Canare L-5CFB, 我都唔知點簡好? 我想一次過整一條最好o既可以用一好段時間, 你可以介紹一o下嗎? :sorry:

P.S.: 好滿意Racing兄你專業o既推介及服務 :a012: 不過我只要cables就得啦, 唔使附加 :patpat2: 服務 :gagag:

Hi :hello: 固體蛇,

以 CANARE 原裝 F天線頭為基準 :003:

L-7CFB 主要用係 STUDIO 入牆用,以及只能用原裝 CANARE F頭 & BNC頭!

而L-6CHD 只能用 原裝 CANARE BNC頭,主要比 STUDIO PROFESSIONAL EQUIPMENT,
當然亦可用在有 BNC 嘅機器(例如:三槍 :lightbulb: :lightbulb: :lightbulb: 投影機等...)!

L-7CFB & L-6CHD 咁粗 :a004: 做入唔到 :dont_agree: 一般普通 TV 頭,我聽過有啲網友同我講 :announce: ,佢朋友用緊,我就詢問佢朋友點將個
TV 頭入落 天線頭度呢 :question2: !?
佢就話佢朋友用刀削幼條線之後入落個天線頭度 :a005: !(我心諗~~~大人強姦細佬女咩~ :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: !)

*當然,市場上咁大,亦有可能有些特別大嘅天線頭呢~~~ :008:

我個人見意 TV CABLE 用 L-4CFB 做得架喇!

L-4CFB 線身係一層鋁箔加一層銅網屏蔽包裹住的,衰減易只有
2.7db/100M(有成個大球場o甘大,都只係得個少少衰減呢 :whistling: )。

L-4CFB 優點唔 :dont_agree: 大硬嘅(通常天線嘅長度,都係米O兩米,用 L-7CFB & L-6CHD太硬,
而且個規格與 L-4CFB 也是相差不遠),你大可放心點轉彎都得 :038: ,唔太難放置,呢點我易早已考慮在內,所以揀選了
平、靚、正嘅L-4CFB 作為天線之用呢!

另外,由於小弟售賣嘅 Music Foundation 電源線太粗,有成 1cm 粗 :a004: ,所以不能插 :051: 入 8字頭呢 :unhappy:

PS:上次有十幾人係小弟屋企睇住,用我條 Music Foundation 電源線(加咗腦場 HK$35 嘅 IEC 轉 8字頭) 比 原裝 Pioneer DV-989 DVD機 跟機電源線 靚 :038: 幾十個巴仙 :001: :001: :001:

*Pioneer DV-989 → Marantz VP-12S2 投影機 :003:

:007: :007: :007:

固體蛇 寫:不過我只要cables就得啦, 唔使附加 :patpat2: 服務 :gagag:

:a006: :a006: :a006:
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 初哥 發表於 2006-07-27, 18:56

Racingboy 寫:
固體蛇 寫:hi, Racing Boy, 想你幫忙整條電源線同埋一條電視天線, 我依家已經用緊你出品o既 l-4CFB電視天線 :great: 效果都好滿意, 想花多少錢睇o下可唔可以再靚o的(睇o左happmed兄o既thread: http://av100fun.com/viewtopic.php?t=36474&start=45 身痕就真 :selfpun: ) 我o係旺角中僑大廈"秋X原"見過一款綠色線身O既canare HD video coaxial cable L-7CHD, $18一尺 (價錢同model no.都唔係太肯定)話係用o黎接收digital HDTV signal, 作為普通香港電視廣播接收都得, 仲有初哥兄o既CANARE L-6CHD 75ohm HD Serial digital video coaxial Cable同埋happymed兄推薦o既 Canare L-5CFB, 我都唔知點簡好? 我想一次過整一條最好o既可以用一好段時間, 你可以介紹一o下嗎? :sorry:

P.S.: 好滿意Racing兄你專業o既推介及服務 :a012: 不過我只要cables就得啦, 唔使附加 :patpat2: 服務 :gagag:

[b][color=#1b00ff]Hi :hello: 固體蛇,

L-7CFB 主要用係 STUDIO 入牆用,以及只能用原裝 CANARE F頭 & BNC頭!

而L-6CHD 只能用 原裝 CANARE BNC頭,主要比 STUDIO PROFESSIONAL EQUIPMENT,
當然亦可用在有 BNC
圖檔
初哥
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 gen 發表於 2006-07-27, 18:57

it's free wor.... try try :patpat2: :patpat2: :patpat2: :patpat2:
情若真 不必相見恨晚 見到一眼再不慨嘆 情義似水迣去此心托飛雁 緃隔千山亦無間
愛比朝露 末怕短暫 存在倆心堅 情不會淡 別去已經難 重會更艱難 愛火於心間 不冷
情若真 不必苦惱自嘆 緃已失去也可再挽 情緣至今未冷此心托飛雁 那怕悲歡何況聚散

圖檔圖檔
gen
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-10-10, 09:30

文章發表人 我係野蠻師兄 發表於 2006-07-27, 19:01

初哥 寫:
Racingboy 寫:

[b][color=#1b00ff]Hi :hello: 固體蛇,

當然亦可用在有 BNC
:inlove2: :inlove2: :inlove2: 我愛全智賢 ~ 全智賢愛我 :inlove2: :inlove2: :inlove2:

圖檔

圖檔
我係野蠻師兄
  頭像

2005-01-28, 17:24

文章發表人 Eddie Ngan 發表於 2006-07-27, 19:17

chowchow 寫::hypno: :hypno: :hypno: :hypno: :hypno:

:patpat2: :patpat2: got some business again :a009:

Buy us dinner la

anyway, Racing I got the cable la
Eddie Ngan
  頭像

2004-11-23, 00:14

下一頁

回到 影音至硬 fun 區