誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 19 位訪客

濾波器+電源線問題

收集各樣器材討論同報告

濾波器+電源線問題

文章發表人 ghostwah 發表於 2005-06-04, 00:57

(1) 有d濾波有相位睇就唔怕錯,如果冇但係錯相,會唔會爆炸(唔係點錯相)
(2)如果diy電源線,英式同美式係唔係左右掉轉(水and火)
(3)鴨記的不知名散線,係唔係用o左=冇用 :dont_un: :dont_un:
ghostwah
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2005-06-03, 14:06

文章發表人 luckybeanbean 發表於 2005-06-04, 09:49

嘩,高級問題唔識答添 :ebsmile:
圖檔圖檔圖檔圖檔

正Food Guidehttps://www.facebook.com/JingFoodGuide#
--------------------------------------------------------
luckybeanbean
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-02-01, 12:19

文章發表人 SW 發表於 2005-06-04, 10:10

(1) 錯電相, 唔會爆炸

(2) 英式同美式係左右掉轉

(3) :question2: :question2:

答錯唔好 :hit: :hit: :hit: :hit: :hit:
SW
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2005-05-20, 13:52

文章發表人 初哥 發表於 2005-06-04, 11:02

luckybeanbean 寫:嘩,高級問題唔識答添 :ebsmile:

高級問題唔識答添 x 2 :dont_un: :dont_un: :dont_un: :dont_un:

:004: 又一post!!! :confused:
圖檔
初哥
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 Reiki Master 發表於 2005-06-04, 12:43

你究竟知唔知插頭的三隻腳係點分?
不論英式或美式,水線都是在中間。如果駁左去左邊或右邊,都係駁錯啦! :hit:
Reiki Master
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2005-05-23, 23:04

Re: 濾波器+電源線問題

文章發表人 Siu 發表於 2005-06-04, 13:10

ghostwah 寫:(1) 有d濾波有相位睇就唔怕錯,如果冇但係錯相,會唔會爆炸(唔係點錯相)

No la! :ebsmile: :ebsmile:

(2)如果diy電源線,英式同美式係唔係左右掉轉(水and火)

面向牆so(插座)計, 火線一律係右面! 呢個係standard! but UK 水線在上面(三個孔成"品"字形); US 水線在下面(三個孔成倒"品"字形)! 插so自己對返位啦. :ebsmile: :ebsmile:

(3)鴨記的不知名散線,係唔係用o左=冇用 :dont_un: :dont_un:

好難講wor! 有d名廠發din線都係"用o左=冇用".............. :043: :043:

hope can help you. :modlaugh: :modlaugh: :004:
Siu
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-12-05, 13:24

Re: 濾波器+電源線問題

文章發表人 Wharf 發表於 2005-06-04, 13:32

Siu 寫:
ghostwah 寫:(1) 有d濾波有相位睇就唔怕錯,如果冇但係錯相,會唔會爆炸(唔係點錯相)

No la! :ebsmile: :ebsmile:

面向牆so(插座)計, 火線一律係右面! 呢個係standard! but UK 水線在上面(三個孔成"品"字形); US 水線在下面(三個孔成倒"品"字形)! 插so自己對返位啦. :ebsmile: :ebsmile:

好難講wor! 有d名廠發din線都係"用o左=冇用".............. :043: :043:

hope can help you. :modlaugh: :modlaugh: :004:

好難講wor! 有d名廠發din線都係"用o左=冇用 X 2 :a002:
喃嘸啊呢陀佛 :emitofo:
萬法唯識 心外無法; 唯心所現 唯識所變 ... 如何想則如何變
心如工畫師能畫諸世間.
You are what you think. Mind is the builder :
What you think, you become.
Wharf
  頭像

2005-04-12, 14:40

文章發表人 ghostwah 發表於 2005-06-04, 13:34

我明o拉,原來us要倒轉睇,如果’品’敢睇us火線就去o左左面. :a012:
ghostwah
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2005-06-03, 14:06

文章發表人 Reiki Master 發表於 2005-06-04, 13:43

玩Hi-fi的最高/終極境界就是要玩到"用左=冇用"!
任何Hi-fi器材如果你用了之後和真聲比較是有分別的話,不論是損耗/音染/味精等等,都不是高度原音(high fidelity)了。
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

文章發表人 Siu 發表於 2005-06-04, 17:07

Reiki Master 寫:玩Hi-fi的最高/終極境界就是要玩到"用左=冇用"!
任何Hi-fi器材如果你用了之後和真聲比較是有分別的話,不論是損耗/音染/味精等等,都不是高度原音(high fidelity)了。

任何Hi-Fi同真聲比較都一定有分別架啦........... :a003: :a003: :a006:

Hi-Fi係高度傳真乍! 只係"high"乍..................Hi-Fi只不過係玩樂, 如果硬要同真聲比較 :a005: ............可能玩得好痛苦 :a002: ! 咁當然! Hi-Fi出泥d聲都一定要有返個譜! 要似模似樣! 咁要有幾似? 睇你要求lor! 同埋..................睇下你身家 :063: :063: :ebsmile: !

音響只係手段, 音樂先係目的!
Siu
  頭像

文章發表人 Reiki Master 發表於 2005-06-04, 18:53

絕對同意。所以我懷念三十年前我擁有Teac cassette deck的日子多過十年前擁有全套Mark(26S+20.6x2+30+31)的日子。
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

文章發表人 Siu 發表於 2005-06-04, 21:04

Reiki Master 寫:

絕對同意。所以我懷念三十年前我擁有Teac cassette deck的日子多過十年前擁有全套Mark(26S+20.6x2+30+31)的日子。

當年聽收音機 :001: 仲正過 E + 果d所謂"歌"! :a006: :a006:

不過我都好想可以擁有成套 Mark wor..................... :a004: :038: :ebsmile:
Siu
  頭像

文章發表人 大大舊 發表於 2007-05-23, 21:15

前幾年有d插頭都係得2隻腳,甘你插果時有無分方向y?反相對音質好

多人話有影響,呢點我唔敢多意見,但危險性應該不高,如有高人在,請指

點..
大大舊
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2007-05-16, 18:09

回到 影音至硬 fun 區