誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 12 位訪客

Optoma 與 AV100Fun 首次合作 HD81 Projector Show

昔日活動精華

Optoma 與 AV100Fun 首次合作 HD81 Projector Show

文章發表人 Racingboy 發表於 2006-12-28, 15:23

雖然呢個 show 已經係成幾個月前,但由於私人理由無時間寫,正所為有心唔怕遲 :ebsmile: ,希望大家見諒 :sorry: :sorry: :sorry:

一路係 DLP 市場獨領風騷嘅 Marantz,亦係 T.I.(製造 DLP Clip set 嘅唯一生產商)首間出產 1080p DLP (VP-11S1) 投影機嘅公司,佢出黎嘅較果有幾好同幾靚,大家睇返佢每一代嘅價錢就知啦(VP-12S1=HK$56,000、VP-12S2=HK$69,000、VP-12S3=HK$76,000、VP-12S4=HK$79,000、VP-11S1=HK$12x,xxx)!

而 Optoma 呢部將會係 DLP 1080p 投影機嘅第二或第三部(Sims 係香港市場影都無埋),所以係未睇之前,有些祈待佢神祕面紗呢 :a008:
附加檔案
最後由 Racingboy 於 2007-03-27, 10:35 編輯, 總共編輯了 4 次
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 Racingboy 發表於 2006-12-28, 15:24

一到呢個 show 當日,我比完定嘅時間提前到達,一見佢嘅外表 :a005: ,馬上洗去過住佢地家庭影院系列十分十分之商業化 :vomit: 嘅外型,今次可以用一洗頹風黎形容 :001: :001: :001:
附加檔案
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
  頭像

文章發表人 Racingboy 發表於 2006-12-28, 15:25

大會首先用 Onkyo RDV1.1 DVD Player 480p 出 → Optoma HD81 嘅 Scaler 增線到 1080p,播放 "帝國驕雄" 抖獸場嗰段,嘩 :038: ~!啲金屬感強到真嘅咁 :001:,立體感好強啊!不愧標至住 12,000:1 (暫時每間廠都用不同嘅方法量度,未有統一嘅標準) :a012:

啲 noise 又少,完全唔覺 DLP 應有嘅少蟲蟲(係物件邊位的塾抖),黑位 :041: 亦係非常之實在;

係呢部擁有6倍速 7色飛輪嘅 HD81,一向睇到彩虹現像 :hypno: 嘅我,係呢部機我都一啲都睇唔到 :a008: ,;再黎播放嘅 DVD 片段亦一一過到 :great: 我地 AV100Fun 呢班非常奄尖嘅小混混雙眼 :003:
附加檔案
Racingboy
  頭像

文章發表人 Racingboy 發表於 2006-12-28, 15:29

之後 Optoma 代表亦安排咗一部 Tivx 500 多媒體電腦播放 揩釘(HD 1080i) 嘅螳螂片段比大家欣賞,畫面之銳利 :a005: ,層次之分名 :a012: ,顏色嘅寬容度之大 :001: ,果然係點對點 1080,除咗話利害 :sorry: 之外,我真係只可以話物超所值(對負擔得起嘅人 :041: 黎講)List price 係 HK$78,000! :a004: :a004: :a004:
附加檔案
Racingboy
  頭像

文章發表人 小小Pat 發表於 2006-12-28, 15:29

:004:
我是Lx90後!
小小Pat
  頭像

2004-11-16, 16:32

文章發表人 Racingboy 發表於 2006-12-28, 15:34

投影機前面嗰個成個潛望鏡嘅嘢係乜黎呢 :a013:
附加檔案
Racingboy
  頭像

文章發表人 laputa 發表於 2006-12-28, 15:35

Racingboy 寫:投影機前面嗰個成個潛望鏡嘅嘢係乜黎呢 :a013:

用黎目及野, 再投影 :a009:
人生有幾多個十年!

修合無人見
存心有天知
laputa
  頭像

2006-02-16, 16:35

文章發表人 chowchow 發表於 2006-12-28, 15:36

Yeah, this one very good but no lens shift :clap2hands :clap2hands :clap2hands
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 Racingboy 發表於 2006-12-28, 15:36

laputa 寫:
Racingboy 寫:投影機前面嗰個成個潛望鏡嘅嘢係乜黎呢 :a013:

唔啱 :dont_agree2:
附加檔案
Racingboy
  頭像

文章發表人 楚霸王 發表於 2006-12-28, 15:47

Racingboy 寫:
laputa 寫:

for SWB see 4 son :048: :048:
放長假,唔洗做,好開心.
楚霸王
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-07-01, 19:52

文章發表人 小小Pat 發表於 2006-12-28, 15:58

楚霸王 寫:
Racingboy 寫:
laputa 寫:

for SWB see 4 son :048: :048:

:dont_agree: :dont_agree: :dont_agree: :dont_agree:

係三仔解碼鏡!

:a004: :a004: :a004: :a004: :a004:
我是Lx90後!
小小Pat
  頭像

文章發表人 fr888 發表於 2006-12-28, 16:07

lens shift :question2: :question2: :question2:
fr888
  頭像

2005-01-26, 23:12

文章發表人 小小Pat 發表於 2006-12-28, 16:18

fr888 寫:lens shift :question2: :question2: :question2:

Anamorphic lens but use it for lens shift also.

多數以前4:3投影機用黎出16:9,用盡本身解像度,呢期又興用在16:9投影機放2.35:1畫面!

:ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
我是Lx90後!
小小Pat
  頭像

文章發表人 MartinTong 發表於 2006-12-28, 16:21

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry:
咪當買個教訓law, 一 d 都吾貴 : 錄自撲克王
:soThanks: :soThanks: :soThanks: :Thanks: :Thanks: :Thanks: :happy: :happy: :happy:

大富豪 寫:
私家飛机展有冇 invitation?
蘇富比拍賣有冇專人跟住?
去馬交一次有冇4-5億 credit?
上次求投資者有冇 invitation?
去 Hermes 有冇 kelly bag 現貨任要?
有冇連相都未睇就去訂部千二萬賓利?
有冇買幽靈之子打孖買(用 cash 紅黑各一)?
有冇去意大利四五十萬訂金線西装?
有冇去意大利十萬訂對鞋..一次訂幾對?
有冇用百幾萬買副敏魚膠食?
有冇用十幾萬買條大黃花煎?'

如果一樣都冇就做富豪做到好失敗

PS 以上全部真人真事..
MartinTong
  頭像

2004-11-23, 21:36

文章發表人 Racingboy 發表於 2006-12-28, 16:24

小小Pat 寫:
fr888 寫:lens shift :question2: :question2: :question2:

Anamorphic lens but use it for lens shift also.

多數以前4:3投影機用黎出16:9,用盡本身解像度,呢期又興用在16:9投影機放2.35:1畫面!

:ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

:a012: :a012: :a012:
附加檔案
Racingboy
  頭像

下一頁

回到 過往活動 fun 區