誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 5 位訪客

年尾最後一激~Marantz 8001 AV AMP Set up篇(一頁過 on P.1)

收集各樣器材討論同報告

年尾最後一激~Marantz 8001 AV AMP Set up篇(一頁過 on P.1)

文章發表人 Racingboy 發表於 2006-12-30, 14:19

Coming soon :063:

啲排家中較忙 :hypno: ,現在才 set up 中 :ebsmile:

圖檔

趕及年尾前入貨,但早論又聖誕又元旦,太多節目 ,呢排終於 set 好晒喇 !

圖檔

你地睇吓佢嘅淺金色嘅面板,帶有點 Yamaha Z9 嘅縮水版 Feel,感覺高貴 :001: :001: :001:

圖檔

點解我要換 AV AMP,因為大勢所鄒,Blu-ray & HD-DVD 大部份用 PMC 5.1 (HD-DTS & DD Plus 十劃未有一撇,相信要係 2007年尾 至 2008頭 啲大廠才會推出對應的旗艦機種,反正我到時都係無錢 :money: :money: :money::unhappy: ),正如 AV100Fun 口號 :announce: ,時間係唔 :dont_agree: 等人嘅 :devil: ,係輸人唔 :dont_agree: 輸陣之下,馬上入貨 :a010:

廢話講 :announce: 完喇!

入返正題先 :049:

大家再睇吓佢對應嘅制式先,可能有人會問,點解面版無寫 PCM 解碼嘅 :a013:

因為 PCM 係無需 Lincene fee,以及佢亦只係一種無壓縮嘅音源,並非一種甚麼壓縮制式吧了 :007:

圖檔

而右面有一組複合式、S Video 視頻訊號輸入端子,以及一組模擬音頻同光纖音頻訊號輸入端子,以便方便時常需要拔插的用家 :great:

圖檔

Vol 制粒藍燈好型仔呀 :001: :001: :001:

圖檔

佢除了有 PCM 5.1 解碼之外,另一給引我之處,係佢可以有 4入2出嘅 HDMI 輸出端子,由其適合我呢類同時有薄屏與投影機嘅用家 :a004: :a004: :a004:

圖檔

仲要係 HDMI Ver. 1.2 ,即係對應 Multi channel SACD & DVD-Audio :a004: :a004: :a004:

圖檔

Marantz 今次亦無忽略未有 HDMI or DVI(HDCP) 嘅用家,有 4入2出 嘅色差端子,今次佢地真係認真周到 :a012:

圖檔

身為 Marantz 二哥 嘅佢,當然有 Pre out ,讓更有要求嘅用家,連接後級或 Int. Amp,用以加強推一些比較大食 :eat: 嘅喇叭 :guitar:

圖檔

電源插座用了 IEC 頭,好讓一些用家,配以個人喜好嘅電源線(例如:Music Foundation~~~hard sell :049: ),以便調較聲音 :a008:

圖檔

圖檔

至於新嘅 AV AMP,喇叭插座方面係只可用蕉插而不能用义插的,但大家眼見係蕉插的中心是密封 :a005: ,如何插蕉插呢 :a013:

圖檔

大家無 :dont_agree: 需擔心,大家只需揾一枝好似 peterso 咁幼,但無需揾佢話:『自己有 9" 咁~~~長』嘅針 :gagag: :gagag: :gagag:

圖檔

學我咁做,用皮旦枝針, :051: 佢出黎,才可蕉插喇叭線頭插入 :051: 佢個後欄 :patpat2:

圖檔

成個月前早論太忙喇!鎖你 :sorry: ~各位 :selfpun: :selfpun: :selfpun:

圖檔

駁好晒線,當然要設定好啲基本嘢先!

遙控器當然唔少得,雖然個樣就 :Vomit2: 啲,但勝在有夜光 :lightbulb:

圖檔

VIDEO Set up 呢一環係首要,由於佢嘅 4入2出 嘅 HDMI 係熟於 Seletor (選擇器),而唔 :dont_agree: 係 Splitter (分配器),所以大家只能 二擇其一 做輸出,但有一樣唔 :dont_agree2: 夠 user friendly 嘅係機身及遙控都無一個快速鍵做 HDMI 1 or HDMI 2 做輸出 :unhappy:

:lightbulb: 制係遙控器右下角 :049:

圖檔

圖檔

圖檔

而佢 4入2出 嘅色差輸出,亦要由 "MAIN" 選擇到 "MULTI" 才可兩個同時輸出影像,但何不一早不需要選擇呢~!

唔通我攪錯 :question2: !奇怪 :dont_un:

圖檔

圖檔

經小弟用由 PS3 → "企鵝" 3m HDMI/HDMI → Marantz 8001 AV AMP → "企鵝" 15m HDMI/HDMI → Marantz VP-12S3 & VP-13S1 影像一樣無失真 :a012:

:001: :001: :001:

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

小弟第一次用 Marantz AV AMP :a008: ,但有一樣我估唔到佢個 AUDYSSEY MultEQ,(Denon 用開) 自動音場量度嘅收音咪仔,同我用人手量度嘅距離只差一吋到 :a005: ,勁 :a012:

用家請留意一點嘅係,佢個自動音場系統,係可以量度最多六個座位的,但在量度時,大家務必至少量度四個座位才會準確(說明也有提及),當然我個人經驗見意大家量度六個比較準確呢 :a008:

待續....

圖檔

請看下圖,由左至右續個位做 test tone(部 AV AMP 有指示的 :alarmalarm: ),明白了嗎 :a008: !?

圖檔

灟咗 :049:

佢嘅 HDMI Seletor 雖然可以將 複合式(俗稱:RCA頭或蓮花頭)、S Video、色差(例如: XBOX 360 嘅 720p, 1080i or 1080p)等輸入,然後 HDMI 輸出,由 8001 AV AMP → HDMI/HDMI 顯示器 係正常 :001: ,但 8001 AV AMP → HDMI/DVI 顯示器 只能顯示 480p (同所有新/舊款 AV AMP 一樣) :unhappy: ,所以用 Canare 色差線 :049: 係依然有需要,無得慳的 :a008: (尤其新屋裝收嘅人要注意 :alarmalarm: )!

圖檔

希望 :a008: 下次 Marantz 可以將 Vol & 用緊乜嘢模式可同時顯示,因為現只有二擇其一 :a003:

圖檔

到最重要嘅一環,係佢嘅音汁,佢係 Blu-ray or HD-DVD 嘅 PCM 音源解碼方面,經由佢嘅 4入2出 HDMI Ver. 1.2 輸入,配合巨型環牛提供 125W x7的功率输出。

比小弟預期好,因為 Marantz AV AMP 一向係大部份人嘅心目中只係播放音樂比其他品牌嘅 AV AMP 好,但近期嘅 AV AMP,尤其係播放動作電影軟件方面,音壓比以前強勁好多,可能係工程師係調較方面落多咗啲心機,再加上佢有埋 THX 認証等,亦可能係佢用咗新嘅 TI TMS320DA807 32-Bit (舊嘅 8500 係用 CS494001) 解碼晶片不冇關係!

隨機還有 iPod 插座一個附送 :a009:

報告 :announce: 完畢,多謝收看 :ebsmile:

圖檔
最後由 Racingboy 於 2007-08-23, 17:43 編輯, 總共編輯了 9 次
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 wagonr96 發表於 2006-12-30, 14:20

:question2: :question2:
發咩神經啊你? :patpat1:
:eat: 燒鵝脾la pokguy
返番去二十世紀啦懵卵 :biglaugh2:
你on9 la :010: :010: :010:
種瓜得瓜, 種豆得豆 :010:
:003: 一日不抽水 一日不吃飯 :003:
圖檔圖檔圖檔
wagonr96
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2005-11-17, 19:57

文章發表人 jv8803 發表於 2006-12-30, 14:20

期待 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
jv8803
  頭像

2004-12-26, 01:39

文章發表人 Kenji1107 發表於 2006-12-30, 14:25

上年年尾?? :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
任何圈子,任何地方
總會存在唯恐天下不亂的人,
那個地方曾經甚至現在也好​好,
錯的不是"人不應該走在一起",
錯的是我們忘記為何走在一起​.
Kenji1107
  頭像

2005-06-13, 05:29

文章發表人 MartinTong 發表於 2006-12-30, 14:26

最後一劑 :question2: :question2: :question2:
咪當買個教訓law, 一 d 都吾貴 : 錄自撲克王
:soThanks: :soThanks: :soThanks: :Thanks: :Thanks: :Thanks: :happy: :happy: :happy:

大富豪 寫:
私家飛机展有冇 invitation?
蘇富比拍賣有冇專人跟住?
去馬交一次有冇4-5億 credit?
上次求投資者有冇 invitation?
去 Hermes 有冇 kelly bag 現貨任要?
有冇連相都未睇就去訂部千二萬賓利?
有冇買幽靈之子打孖買(用 cash 紅黑各一)?
有冇去意大利四五十萬訂金線西装?
有冇去意大利十萬訂對鞋..一次訂幾對?
有冇用百幾萬買副敏魚膠食?
有冇用十幾萬買條大黃花煎?'

如果一樣都冇就做富豪做到好失敗

PS 以上全部真人真事..
MartinTong
  頭像

2004-11-23, 21:36

文章發表人 wagonr96 發表於 2006-12-30, 14:26

klefnf 寫:上年年尾?? :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
SKA連前年年尾果d都要我地等足11頁 :a002: :a002: :a002:
圖檔圖檔圖檔
wagonr96
  頭像

文章發表人 chowchow 發表於 2006-12-30, 14:27

Mine coming in an hour :a009: :a009: :a009:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 Kenji1107 發表於 2006-12-30, 14:27

wagonr96 寫:
klefnf 寫:上年年尾?? :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
SKA連前年年尾果d都要我地等足11頁 :a002: :a002: :a002:

佢自得其樂緊架...唔好踢爆佢 :gagag: :gagag: :gagag: :gagag: :gagag: :gagag:
任何圈子,任何地方
Kenji1107
  頭像

文章發表人 wagonr96 發表於 2006-12-30, 14:28

chowchow 寫:Mine coming in an hour :a009: :a009: :a009:
AV Amp :question2:
圖檔圖檔圖檔
wagonr96
  頭像

文章發表人 Kenji1107 發表於 2006-12-30, 14:29

chowchow 寫:Mine coming in an hour :a009: :a009: :a009:

integra research? :question2: :question2: :question2: :question2:
任何圈子,任何地方
Kenji1107
  頭像

文章發表人 wagonr96 發表於 2006-12-30, 14:31

klefnf 寫:

integra research? :question2: :question2: :question2: :question2:
maybe花旗野 :question2:
圖檔圖檔圖檔
wagonr96
  頭像

文章發表人 joeccyin 發表於 2006-12-30, 14:31

klefnf 寫:

唔係已經 research 左一濟喇咩 :question2:
joeccyin
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2006-06-28, 12:53

文章發表人 火星人 發表於 2006-12-30, 14:32

玩換樓 :question2:
火星人
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-12-03, 22:12

文章發表人 Kenji1107 發表於 2006-12-30, 14:33

wagonr96 寫:
klefnf 寫:

maybe花旗野 :question2:

得IR有得升級...佢而家換...冇奶由唔係換IR... :question2: :question2: :question2: :question2:
任何圈子,任何地方
Kenji1107
  頭像

文章發表人 chowchow 發表於 2006-12-30, 14:33

小超人 寫:玩換樓 :question2:
:a005: :a005: :a005:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
  頭像

2004-11-27, 10:35

下一頁

回到 影音至硬 fun 區