誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 2 位訪客

影音的執著.......!!!

歡迎小混混齊齊吹水, 吹乜都得

影音的執著.......!!!

文章發表人 拓荒者 發表於 2005-02-09, 20:44

曾閱讀有關影音書,看到一編文章覺得幾好....所以想分享一下

其實大家都知到影片上既飛機聲,槍聲,刀劍聲....etc.這全都是假,目的是音效師想用他們的技術去說服你,去模仿出一種幾經接近既聲效去令您更加投入地去睇戲,而事實上就算是幾似都好但係全部都是假的.因為絕大部分人根本從來都未聽過真實既槍聲,大炮聲同成座大樓倒下既聲,又或是從來都未聽過真正刀劍比武既碰撞聲.咁樣到底你又點去判定邊部影音擴音機是最靚聲呢,又或是邊部影音擴音機是最無失真呢.本應是"假"又何來失"真"呢!?—切都是聲效.所以祇要您明白其實聲是假,你最終想要的都祇是一部能夠重演聲效或效果既放大器,咁樣在你選擇AV AMP時就無咁頭痛了!!!

另外就是音樂或人聲了,相信呢兩種聲音就絕大部份人都有人聽過了(唔好話我知你未聽過).但係你又知唔知人耳所能聽既聲同經錄製後再由你部HiFi出來既聲是有著很大既分別,因為任何聲經錄製之後再做出來既處理,例如mastering之後都是會改變了原本自然既聲,就算是幾天文數字既器材都唔能夠百分之百完全複製!!!你要明白HiFi二字既意思是"高度像真"咁解(我想無解錯掛),就算是好器材它都祇是能夠接近現實既聲音!!!

祇要是明白這道理,咁你又何雖去執著器材既缺點呢,沒有器材或線材是完美的,因技術每天都在進步.....一切都祇是在工餘能夠帶你們去到一個自我享受既地方又或是開心既天地!又或者明白到一切都祇是能作少許改善既物料如線材或器材,你我又何需花太多的時間去執著去爭吵那款器材好那個器材勁呢,與此同時又何需花太多時間去固意評底你所不喜歡或你所不能容既東西呢!?!?

其實影音是一種享受,不是工具!如果你係明白既就唔會給某東西或某代理用來做勢既機會,因為好壞早以由各人口味同主觀因素取代了,祇要迎合到你口味就能帶給你享受.............這就是"樂趣"!樂趣是應該"人玩機"而不是"機玩人",所以無雖刻意追求價值或品牌—切要在自己能力內!

最後,祇要你滿足既你手上就是一部最好既器材最好既幫手(能給你享受既幫手)!!
最後由 拓荒者 於 2005-02-10, 01:12 編輯, 總共編輯了 1 次
AV100FUN 不論是投影雞 :a005:(Projector)定還是蛋雞 :lightbulb:(CRT)播得出靚畫面就是好雞... :a012:!!!
『影音的執著...!!!』『我的"一人小天地"影音組合...!!!』『摩斯密碼翻譯器』WallpaperMyFavoritesDVD
列 . ~『DVD機篇!!!』~『擴音機篇!!!』~『揚聲器篇!!!』
圖檔...嗚謝浮浮貓提供
《莫生氣》 人生就像一場戲,因為有緣才相聚。
相扶到老不容易,是否更該去珍惜。為了小事發脾氣,回頭想想又何必。別人生氣我不氣,氣出病來無人替。
我若氣死誰如意,況且傷神又費力。鄰居親朋不要比,兒孫瑣事由他去。吃苦享樂在一起,神仙羨慕好伴侶。
拓荒者
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2004-12-30, 08:52

文章發表人 terencekwh 發表於 2005-02-09, 20:55

哈哈! 講得好! :great: :a012:

所以我屋企重係用緊套在01年暑假買入的sony入門級5.1... :ebsmile:
圖檔
<b>Star Wars DVD Series</b>
terencekwh
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-11-23, 06:45

文章發表人 MartinTong 發表於 2005-02-09, 21:07

好感動呀! :045: :045:
MartinTong
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-23, 21:36

文章發表人 marco 發表於 2005-02-09, 21:19

對,真係幾對 :048:
come on baby.....let me talk to you real close.

http://www.apple.com/trailers/
marco
  頭像

2004-11-28, 23:07

文章發表人 我係野蠻師兄 發表於 2005-02-09, 22:03

:notinterest: :notinterest: :notinterest: 唔......手中無劍 , 心中有劍......無名最高境界......唔 :notinterest: :notinterest: :notinterest:
:inlove2: :inlove2: :inlove2: 我愛全智賢 ~ 全智賢愛我 :inlove2: :inlove2: :inlove2:

圖檔

圖檔
我係野蠻師兄
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-01-28, 17:24

文章發表人 小小Pat 發表於 2005-02-09, 22:21

有意思!
:great: :great: :great: :great:
但相信發燒友都會不斷追求,雖然沒有甚麼完美不完美,但在自己能力範圍內做到最好,精益求精,這是一種態度!
:drink1: :drink1: :drink1: :drink1:
我是Lx90後!
小小Pat
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:32

文章發表人 peterso 發表於 2005-02-09, 22:39

最緊要 happy... :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :clap2hands :clap2hands :clap2hands :clap2hands
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 Raymond Wan 發表於 2005-02-09, 23:01

樂趣是應該"人玩機"而不是"機玩人",所以無雖刻意追求價值或品牌—切要在自己能力內! x 2

:a012: :a012: :a012: :clap2hands :clap2hands :clap2hands :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:
Have 100% Fun on Sharing AV & HiFi Subjects and Knowledge
圖檔
My Subconscious M&K Combos
圖檔圖檔圖檔圖檔
Welcome to My AV World: Home Theatre
Raymond Wan
  頭像

2004-11-22, 21:08

文章發表人 皇馬廿三 發表於 2005-02-10, 01:31

並非完全對! 其實好多種聲音如風雷雨聲飛機聲車聲
最後由 皇馬廿三 於 2005-02-10, 01:50 編輯, 總共編輯了 2 次
皇馬廿三

2004-11-22, 23:12

文章發表人 皇馬廿三 發表於 2005-02-10, 01:40

但要執著,就要有:money: :money: :money: 咁囉!
皇馬廿三

2004-11-22, 23:12

文章發表人 Racingboy 發表於 2005-02-10, 04:30

[quote="皇馬廿三"]並非完全對! 其實好多種聲音如風雷雨聲飛機聲車聲
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 拓荒者 發表於 2005-02-10, 10:18

好野...... :a012: ,終於有人洞悉我既意思 :inlove2: .我最終想帶出既意思就係想話......"知足常樂"追求事如是,做人亦如是!!!! :048:
AV100FUN 不論是投影雞 :a005:(Projector)定還是蛋雞 :lightbulb:(CRT)播得出靚畫面就是好雞... :a012:!!!
『影音的執著...!!!』『我的"一人小天地"影音組合...!!!』『摩斯密碼翻譯器』WallpaperMyFavoritesDVD
列 . ~『DVD機篇!!!』~『擴音機篇!!!』~『揚聲器篇!!!』
圖檔...嗚謝浮浮貓提供
《莫生氣》 人生就像一場戲,因為有緣才相聚。
相扶到老不容易,是否更該去珍惜。為了小事發脾氣,回頭想想又何必。別人生氣我不氣,氣出病來無人替。
我若氣死誰如意,況且傷神又費力。鄰居親朋不要比,兒孫瑣事由他去。吃苦享樂在一起,神仙羨慕好伴侶。
拓荒者
  頭像

2004-12-30, 08:52

文章發表人 peterso 發表於 2005-02-10, 11:58

拓荒者 寫:好野...... :a012: ,終於有人洞悉我既意思 :inlove2: .我最終想帶出既意思就係想話......"知足常樂"追求事如是,做人亦如是!!!! :048:

我一向都係提醒各位呢樣, 盡量以自己有限 budget 追求自己所喜歡之物, 盡量以最低價錢做到最高效果, 千其唔好用有限追毛限, 如果唔係就永遠唔開心, 邊日邊月毛新機出, 追求水中月鏡中花..永遠毛好結果 :a004: :a004: :a004: :a004:
peterso
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 茶母 發表於 2005-02-10, 12:28

peterso 寫:
拓荒者 寫:好野...... :a012: ,終於有人洞悉我既意思 :inlove2: .我最終想帶出既意思就係想話......"知足常樂"追求事如是,做人亦如是!!!! :048:

我一向都係提醒各位呢樣, 盡量以自己有限 budget 追求自己所喜歡之物, 盡量以最低價錢做到最高效果, 千其唔好用有限追毛限, 如果唔係就永遠唔開心, 邊日邊月毛新機出, 追求水中月鏡中花..永遠毛好結果 :a004: :a004: :a004: :a004:

:great: :great: :great: :great: :great:
茶母
  頭像

2005-01-18, 07:43

文章發表人 flatlandboy 發表於 2005-02-10, 14:21

:great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :drink1: :drink1: :drink1: :drink1: :drink1: :drink1: :drink1: :drink1: :drink1: :drink1: :drink1: :drink1: :drink1:
flatlandboy
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2005-01-01, 16:14

下一頁

回到 吹水 fun 區